НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
киноа - 15 с.л. (със заоблен връх)
червен лук - 1/2 глава
чесън - 3 скилидки
тиквичка - 1/2 бр.
фенел - 1 глава
брюкселско зеле - около 15 зеленца
чушка - 1 бр. червена + 1 жълта пиперка
олио - 4 с.л.
балсамов оцет - 2 с.л. или на вкус
сол - на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте добре киноата, за да отстраните сапонините. След това я сварете до готовност за около 10-15 минути. Отцедете и оставете настрана. Аз съм използвала микс от трицветна киноа, но ястието може да се направи и с обикновена едноцветна. Подгответе си всички зеленчуци като хубаво ги измиете и почистите. После ги нарежете.
Чушките, фенела и лука на ивици, брюкселското зеле на половинки, чесъна на кръгчета, тиквичката на пръчици. Загрейте олиото в голям тиган и запържете първо лука. Добавяйте останалите зеленчуци в следния ред пред няколко минутки (1-2): фенел, брюкселско зеле, чушки, чесън, тиквичка.
Готвят се, докато станат крехки, с лек златист загар, но не и меки, за да не се разпадат. Обичам ги леко хрупкави (специално тиквичката и донякъде брюкселското зеле). Ако искате вашите зеленчуци да са много меки, може да ги задушете с малко водичка. Посолете и сипете балсамовия оцет и разбъркайте.
Той ще придаде чудесен цвят и вкус на киноата със зеленчуците. Накрая добавете отцедете киноа, разбъркайте и сервирайте. Много вкусно, здравословно - не можете да спрете да го хапвате! Добър апетит с тази киноа с брюкселско зеле и чушки!
Източник: Флагман
Добави коментар