Есенната суперхрана: Тиквата!

Есенната суперхрана: Тиквата!

Есента настъпи с пълна сила и вече може да се насладим изцяло на нейните дарове! Сред тях е и тиквата - изключително полезен зеленчук, функционален и вкусен, който добавя текстура, аромат и хранителна стойност към ястията.

Ето няколко основни причини, заради които си струва да ядете по-често тиква:

Тиквата е богата на витамин А

В около 150 грама тиква се съдържат над 200% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Както знаем, витамин А е особено полезен за здравето на очите. Ярко оранжевият цвят на тиквата идва от високото съдържание на бета-каротин. Бета-каротинът е каротеноид (антиоксидант) и предшественик на витамин А. Витамин А оказва прекрасно действие и върху кожата, косата и ноктите.

Тиквата е богата на витамин С

В тиквата се съдържа още витамин С, който е много необходим за доброто здраве. Витамин С укрепва имунната система и стимулира производството на колаген. Той също така подобрява усвояването на желязо и намалява оксидативния стрес, предотвратявайки преждевременното стареене. В около 150 грама тиква се съдържат 19% от препоръчителното количество витамин С за деня.

Тиквата засища

Тиквата има голямо съдържание на фибри, а както знаем, фибрите са полезни не само за храносмилателната система и цялостното здраве, но и помагат на човек да се засити по-бързо и за по-дълго време. В около 150 грама тиква се съдържат 7 грама фибри.

Тиквата е полезна за мускулите

Тиквата съдържа също магнезий – много важен минерал, участващ в редица функции в тялото. Нуждаем се от магнезий, за да имаме енергия, за отпускане на мускулите ни и за да имаме здрава нервна система. Яденето на тиква след тренировка определено ще се отрази добре на тялото, тъй като ще забърза възстановяването. В около 150 грама тиква се съдържат 14% от необходимия дневен прием на магнезий.

В тиквата има калий

Тиквата е с високо съдържание и на друг важен минерал – калият. Той участва в много важни функции в организма, необходим е за храносмилането, водния баланс и здравословното кръвно налягане.

И една бърза и лесна рецепта - печена тиква със сметана, мащерка и пармезан

Рецептата изисква само шест съставки, включващи и тиквата.

Необходими продукти:

1½ кг тиква

300 мл готварска сметана

150 мл прясно мляко

3 скилидки чесън

2 ч. л. мащерка

85 гр настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 150C /130C с вентилатор/. Отрежете капака от тиква и извадете семена и нишки. Сложете тиквата върху тава за печене. Междувременно загрейте сметаната, млякото, чесъна и по-голямата част от мащерката. Когато сместа се загрее, изсипете в тиквата и добавете 50 г пармезан. Поставете капака.

Печете около 1½ ч. Извадете от фурната, след това увеличете температура до 200С /180С вентилатор/. Остранете капака, поръсете с черен пипер и останалото сирене, след което печете още 15 минути до златисто. Разпръснете останалото количество от мащерката. Сервирайте тиквата в комбинация с хрупкав хляб като предястие.

Източник: Rozali.com

ключови думи:
тиква

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април