Домашен пастет и то какъв

По-добрата рецепта за черен дроб
Домашен пастет и то какъв

За черния дроб могат да се изпишат един милион статии и нито една от тях няма да е лоша. Всъщност, единственото недобро нещо, което може да се каже за този супер важен орган, е че не е успял да адаптира вкусовите си качества към предпочитанията на всеки. Затова много от нас избягват да го консумират и по този начин се лишават от всички онези полезни неща в него.

Възможно е да не се интересувате изключително много от тези работи, затова тук е мястото за споменем, че черният дроб е възможно най-добрият начин да обезпечите нуждите си от витамин А, фосфор, цинк, както и целия спектър витамини от В комплекса.

Но да се върнем на въпроса за вкуса. В опит да го подобрим, преди време пуснахме една рецепта за черен дроб, която се хареса на много хора. Днес обаче ще вдигнем нивото с още едно стъпало, представяйки ви идея за направата на онова, което винаги се е приготвяло предимно и основно от споменатия орган, а именно - пастет. За да я реализирате, ще ви трябват следните продукти:

  • 1 кг черен дроб (говежди или по-добре - свински), нарязан на малки парченца 2 на 2 сантиметра

  • 2 средноголеми глави лук, накълцани наситно

  • 7-8 скилидки чесън, накълцани наситно

  • 200 гр масло

  • 200 мл готварска млечна сметана

  • 200 мл вино

  • 100 мл бренди, тъмен ром или коняк

  • 2-3 чаени лъжици мащерка

  • 5-6 зърна смлян карамфил

  • половин връзка магданоз, накълцана наситно

  • сол и черен пипер, наблегнете на второто

  • ситно настърганата кора на един лимон

  • ситно настърганата кора на половин портокал (по желание)

Начин на приготвяне

Накълцаните лук и чесън се запържват в тенджера на средна към висока температура в малка част от маслото до омекване, след което към тях се прибавят дробът и подправките без магданоза. Малко след това в играта се включва течната сметана и всичко това се оставя да покъкри, докато се редуцира и дробът придобие предпочитаната от вас готовност за консумация. Съдържанието на тенджерата се прехвърля в блендер с останалото масло и пресния магданоз и се оставя на изчакване.

Тенджерата се връща на котлона и в нея се изсипват виното и брендито (или с каквото сте решили да го замените). Оставят се да изврат наполовина и се прибавят в блендера, след което цялата смес се смила до предпочитаната от вас консистенция.

Пастетът се прехвърля в подходяща тава/йенски съд и се охлажда добре преди консумация. След това можете да сте спокойни, че имате супер качествена храна и хранителна добавка в едно, която ви стигне за цяла седмица. Дори ще остане мъничко за най-настойчивите гладници около вас :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 08.11.2013 | 17:24
    Отговор на коментар #1 от : Татяна, здравейте!

    Това е нещо, за което много се говори, но до момента не сме попадали на солидна информация, която да потвърждава, че в черния дроб се натрупват повече "токсини", отколкото в другите тъкани (особено мастната). Това, че дробът действа като "пречиствателна станция", не го прави задължително най-токсичния орган в тялото.

    В същото време в него има едни от най-високите концентрации на хранителни вещества, което прави съотношението ползи/потенциални рискове доста благоприятно.

    Поздрави!
  • 1
    от Не е посочен | 05.11.2013 | 15:33
    Другото лошо нещо е , че в черния дроб се натрупват всички токсини - лекарства , антибиотици , хормони и стимулатори , използвани в промишленото / и частното / животновъдство . Това е все едно да говорим да ползите от спанака , без да отчитаме , че натрупва нитрати .

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април