ГМО наслада за очите

Генетичното модифициране не задължително е страшилището, за което го мислите
ГМО наслада за очите

Това, което виждате на снимката, не е демонстрация на фотошоп уменията ни, нито поредното екстравагантно бижу. Пред очите ви стои кочан царевица. Тя е собственост на Грег Шоен от американския Семенен тръст, който я отглежда през 2010 година от семена, дадени му от неговия наставник Карл Барнс около 30 години по-рано. Снимките й бяха масово разпространени в интернет пространството едва този месец.

Освен, че изглеждат абсолютно нереално, тези царевици са един нагледен пример по менделова генетика. В случая всяко зрънце представлява семето на различно царевично растение с уникален микс от гени, наследени от родителите му. Ето защо царевицата много често се използва в преподаването на механизмите на унаследяването.

Seeds Trust

Да, тук говорим за генетично модифициране. Преди да побегнете с писъци, трябва да имате предвид, че дори и най-биологичната и сертифицирана царевица, до която можете да се доберете, е продукт на тази манипулация. Преди да достигне до настоящия си вид, тя е била просто трева, негодна за ядене, известна с наименованието теосинт (от вида Balsas teosinte, ако трябва да бъдем точни). Следват едни 6 000-10 000 години одомашняване, през които човечеството е научило доста за генетиката и това как да я използва, за да създава устойчиви, питателни и понякога невероятно красиви растения. 

Seeds Trust

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 05.06.2012 | 15:48
    Много яко! ГМО за побда!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май