Във виното ли е истината... наистина?

Не точно и не само
Във виното ли е истината... наистина?

От древни времена виното се слави със стабилна и безпогрешна репутация на супернапитка... Така че днес основната ни цел не е да оспорваме непоклатимия му имидж. Не! В никакъв случай. Просто ще ви обърнем внимание на няколко любопитни подробности, които може да ви накарат да преосмислите здравословните му качества ;) И да ги използвате по-пълноценно. Тези:

Р-е-с-в-е-р-а-т-о-л 

Всъщност, една от причината да хвалят толкова много ароматната течност, е че тя съдържа т. нар.ресвератол. Става въпрос за сложно съединение, което може да бъде открито в люспите на червеното грозде и за което се смята, че има силни противоокислителни свойства.

Твърди се още, че ресвератолът е добро оръжие срещу свободните радикали, които унищожават клетките и пречат на нормалното протичане на жизнените процеси в организма.

Та, какъв тогава е проблемът? Ами, много просто. Лошото е, че количеството на въпросния мощен антиоксидант във вкусната напитка е наистина... малко.

На практика, за да се възползвате от всички прокламирани ефекти от ресвератола, ще трябва да консумирате "промишлени" количества вино :) А това не звучи никак здравословно, нали?

Сладко, да?!

Уви, не винаги го пише на етикета, но виното също съдържа захар. Колко точно обаче... е трудно да се каже :) Защото въпросното количество зависи най-вече от т.нар. остатъчна захар, която се образува след обработката на гроздето. Технически, тя определя сладкия вкус на напитката, както и нейната калоричност.

За това специалисти препоръчват на диетиращите да консумират предимно сухи или умерено сладки вина, защото те, предполагаемо, не са толкова калорични.

inm.com

Истината е в... цялото вино

В крайна сметка, може би е време да излезем от хранителната рамка, в която сами се поставяме отвреме-навреме, вярвайки безпрекословно в силата на суперхраните, а? Нужно е да приемем и факта, че не само ресвератолът във виното се грижи за здравето ни.

Всъщност, във въпросната напитка има много други полезни съставки (като флавоноидите, например), които действат в екип, за да ни карат да се чувстваме добре и здрави.

В същото време, не можем сляпо да разчитаме и на твърдението, че една чаша на ден гарантирано ни предпазва от: сърдечносъдови заболявания, рак, стрес, диабет, загуба на зрението...

Щеше да бъде чудесно, ако е така. Но не е.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май