Батати - Сладки картофи с много ползи

8 причини да ги ядете!
Батати - Сладки картофи с много ползи

Сладките картофи са истинска здравословна бомба! Направете като мен и ги използвайте без значение как ще ги приготвите.

Дори специалистите по хранене твърдят, че сладките картофи са в пъти по-полезни от другите, въпреки че и те не са за пренебрегване. Разликата между обикновения и сладкия картоф е все пак в полза за сладкия.

Бататите принадлежат към семейство Поветицови и са много по-близък роднина на грамофончетата и поветицата, отколкото на картофите. Истината е, че това е една от причините, поради която се наричат също така "сладки картофи”. Този грудков зеленчук идва от Централна Америка и се радва на широка популяност на всички континенти. Азиатската кухня изобилства от най-различни рецепти за приготвянето им.

Хранителната им стойност на 100 грама е 114 kcal, протеин 1.7 грама, въглехидратът им е 25,6 грама. Хранителните вещества в сладките кратофи са витамините А, С, D и В комплекс, фибри, калий, мед, фосфор, атиоксиданти, натрий, калции, желязо и растителна захар.

Ще ви изложа позитивните страни на бататите в 9 точки, като се надявам, че ще ви убедя да ги включите в дневното си меню.

1. Сладките картофи притежават антиоксиданти, които помагат на тялото ви да се справи с редица проблеми в различните сезони от годината като астма, артрит, дори подагра и.т.н.

2. Съдържанието на витамини е в полза на имунната ви система.

3. Бататите притежават въглехидрати, които се усвояват бавно от организма и това ги превръща в подходяща храна за страдащите от диабет. Фибрите помагат в същото време за поддържане на нивото на кръвната захар.

4. Сладките картофи са препоръчителни за бременни или за правещите опити за забременяване, тъй като са богати на фолиева киселина.

5. Добавянето на сладки картофи към менюто ще предостави на тялото ви необходимия витамин В6, който е от съществено значение за запазване на здраво сърце. Витамин В6 помага за намаляване на хомоцистеина, който предизвиква дегенеративни заболявания на сърдечно-съдовата система и е виновник за инфарктите.

6. Бататите са богати на калий, който ще ви помогне да запазите електролитния баланс на тялото си. Липсата на правилен електролитен баланс води до сърдечни, бъбречни, нервни проблеми и мускулни контракции. Благодарение на калия в организма успешно ще контролирате и кръвното си налягане, което е добра превенция срещу инсулт и инфаркт.

7. Имат отпускащ ефект върху нервната система, което ще се отрази цялостно върху нивото на стрес в организма ви.

8. Помагат за правилното функциониране на хормоните в организма ви. Като един от най-важните елементи е витамин D, който помага за усвояване на калция. Витамин D действа и като хормон, който помага да запазите ума и тялото си в отлична кондиция. Без адекватни количества от него се стига до разстройства, застаряване, слаби кости, нервни проблеми и не на последно място ще страда щитовидната железа.

Сладките картофи имат незабравим вкус и аромат, който можете да комбинирате с лимон, чесън, кокосово мляко и чили. Приготвянето им е лесно и разнообразно, което ще е приятна изненада както за вас, така и за близките ви.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април