Суперзрение чрез моркови?!

Само, ако имате радар в джоба :)
Суперзрение чрез моркови?!

Спомням си как навремето дядо ми правеше сок от моркови в сокоизтисквачката и ми обясняваше как пиенето му ще ме надари с орлов поглед. Дядо ми е лекар и има свойството да звучи много авторитетно по тези въпроси.

Само че аз с орлов поглед не се сдобих. Не, че имам проблеми със зрението, дори напротив, но все още не мога да виждам в тъмното, през стени и на далечни разстояния. Морковите наистина са едно чудесно кореноплодно растение и високото съдържание на бета-каротин в тях може да изиграе положителна роля в поддържането на здравето на очите. Противно на популярното схващане обаче, те няма да ви дарят със свръхестествени зрителни способности и дори е доста малко вероятно да подобрят зрението ви изобщо.

Но популярното схващане не е станало такова поради някаква си там случайност. То е съвсем тенденциозно наложено преди десетки години през Втората световна война. По това време в британските военновъздушни сили се подвизавал един пилот на име Джон Кънингам, който се славел с рекорден брой свалени през нощта вражески самолети. Същият бил известен с прякора си "Котешките очи" и с любовта си към морковите, на която, разбирате ли, се дължало неговото ултра-зрение. Цяла кампания в подкрепа на оранжевите кореноплодни била организирана от британското правителство. Съвсем скоро дори и малките деца знаели, че те са невероятно полезни и ще им помогнат да виждат дори когато токът спре – нещо, което често се случвало по време на войната.

inm.comВсъщност, зад целия този театър стояли опитите на британските ВВС да прикрият обстоятелството, че са пионери в използването на радари. Именно на последните се дължала и магическата способност на пилотите им да свалят бомбардировачи на тъмно. Не знаем дали немците са повярвали на тази история по онова време, но и до ден днешен откриваме хора, които са станали оранжеви от опити да си разрешат проблемите със зрението.

Недостигът на витамин А може да бъде причина за кокоша слепота, а увеличеният му прием може да забави развитието на състояния като катаракти и макуларна дегенерация. Както вече знаете обаче, такъв витамин в морковите няма. А дори и да имаше, предозирането с него не би направило един здрав човек по-виждащ, отколкото вече е.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април