Уиндсърфинг: урок 1

Изкуството да се изправиш на дъската
Уиндсърфинг: урок 1

Ей, не сме забравили! Помним, че обещахме няколко кратки урока по уиндсърфинг. И не се сещаме за по-подходящ момент от началото на август, когато на мнозина все още предстои морска ваканция. Така че ето и първия урок по уиндсърф.

За да бъде достатъчно подготвен за стихиите на водата и вятъра в комбинация, всеки начинаещ трябва да премине през професионално обучение. Цялото управление на уиндсърфа се основава на чувството за баланс и взаимно положение на посока и сила на вятъра, наклон на мачтата, ъгъл на гика, позиция на тялото, усет към морето и дъската.

Ето защо уиндсърфингът изисква обучение при инструктор и, да не забравяме - добра екипировка. Училища за сърф вече има на всеки по-голям плаж и повечето от тях осигуряват предните два компонента. За съжаление нашият виртуален сърф гайд няма как да ви запознае изцяло с устройството на дъската и поведението ѝ в реални условия, но пък дава една добра представа ;)

Преди да преминем към основните стъпки за задържане върху дъската, бихме искали да ви посъветваме да поддържате добро физическо състояние. Как? С балансирани тренировки във фитнес залата, джогинг или колоездене, например. Идеята е, че активното спортуване тонизира тялото и подобрява издръжливостта.

Фокусирайте се върху упражнения за гъвкавост и укрепване на краката, долната част на гърба и корема. Включете в програмата си различни видове клекове, скачане на въже и изкачване на стълби, но не забравяйте винаги да бъдете умерени. Все пак гоним здрава, силна и хармонична физика, не тяло на културист.

Първата среща със сърф инструктора обикновено започва с няколко "сухи" тренировки, които обаче не са обект на нашето изследване. Толкова много искаме да ни замирише на море, че направо прескачаме тази част и се хвърляме във водата. Цоп!

Сигурно краката ви отдавна треперят и час по-скоро ви се иска да се научите да балансирате върху дъската. Търпение, морски гларуси и златни рибки, всичко в тоя живот става стъпка по стъпка:

Стъпка 1: Позиционирайте платното по посока на вятъра, а борда – перпендикулярно - и вземете въжето (старт шкот) в ръце.

Стъпка 2: В отворена позиция, с крака от двете страни на мачтата, последователно издърпайте платното към себе си. Ще го повдигнете, като леко се отпуснете назад.

Стъпка 3: Останете стабилни в приклекнало положение с изправен гръб. Избягвайте рязко и наведнъж да вдигате платното – ще се изморите много лесно, а може да и да се нараните.

Стъпка 4: Когато платното изплува от водата, то става по-леко. Бъдете внимателни да не пада назад!

Стъпка 5: Прехвърлете тежестта върху краката и постепенно се протегнете към мачтата.

Стъпка 6: Хванете гика с едната ръка и с високо вдигната брадичката трепетно зачакайте.

Всеки момент ще духне топъл морски вятър, който ще насочи борда ви в правилната посока. Кой знае, може и да се озовете на тайнствен остров! Късметът на начинаещия... ;)

А горе, в галерията, можете да видите и няколко илюстрации към горния урок.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май