Тичайте, крачета! И през зимата

Ще ви хареса ;)
Тичайте, крачета! И през зимата

Да тичат, ама не искат ;) Забили са пръсти в земята, оплакват се, че им е студено и, че адски ги мързи. Истината е, че последното нещо, което бихте ги принудили да правят сега, е да бягат...

Не им сърдете обаче, а ги накарайте да повярват, че зимната джогинг сесия на открито е полезна както за тях, така и за цялото ви тяло. Обяснете им, че имате нужда от нея – че тя ще засили имунната ви защита, ще подобри кръвообращението и мускулния ви тонус.

След кратката лекция оставете приказките настрана и действайте, като ги екипирате подобаващо, като за зимни маратонци:

Чорапите

Хората са свикнали да ги възприемат като онази не особено важна част от облеклото, на която не си заслужава да обръщат внимание. В спорта и особено в тичането обаче, те са изключително важна част от екипировката.

За да предотвратите изпотяване и последващото изстудяване на краката си, ви съветваме да се спрете на спортни чорапи. Традиционно, те са по-леки от обикновените (и, да, малко по-скъпи са), изработени са от материи, които позволяват проветряването на ходилата, без значение сезона. Сухите стъпала обаче са особено важно условие за успеха, продължителността и повтарянето на снежната ви тренировка.

Внимание: в никакъв случай не обувайте онези модерни чорапки с пръстчета. Защото има опасност да изпотите адски крайниците си. Казваме ви го от личен опит.

Обувките

inm.comНе е е добра идея през зимата (а и по принцип) да носите прекалено стегнати по краката маратонки. Защото това може да затрудни циркулацията на кръвта в пръстите, която студеното време навън допълнително усложнява.

Ако пък разполагате с достатъчно средства, помислете за обувки, подходящи за тичане в зимни условия. Разликата е, че подметките им са направени от специален материал (vibram), който увеличава сцеплението със земята. Така рискът от неприятно пързаляне, падане и съответно – от контузии, намалява.

И последно: обърнете внимание и на...

Теренa

Не е моментът да търчите по неравна настилка. Зимните условия могат да понижат адаптивността на краката ви към терена, а това - да доведе до схващания и други такива неприятни неща.

Скучни или не, препоръчваме ви спретнатите алеи в парка. Ще дойде време и за спортни предизвикателства, не се тревожете.

Сега вече, тичайте! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април