Стискай палци да не се изложиш

Един трик за спортистите, които не функционират добре под напрежение
Стискай палци да не се изложиш

Не съм професионален спортист. Може би и вие не сте. Но това не означава, че трябва да неглижираме нуждите на хората, които са. Знаете, че има личности, които са много талантливи, но просто не се представят добре под напрежение. Когато се случи тези личности да са ангажирани с някакъв вид професионален спорт, тогава имаме проблем.

Но не и според съвсем скорошното изследване, публикувано от Американската асоциация по психология. То открива, че когато става дума за атлети десничари, тяхното представяне значително може да се подобри, ако непосредствено преди състезание стискат лявата си ръка в юмрук. Невероятно, но факт! Или поне така изглежда...

За целта са проведени три експеримента върху представители на различни спортове. Първият от тях обхваща 30 полупрофесионални футболисти десничари. Всеки един от тях бие дузпи в две ситуации: ненаблюдаван и пред публика от 300 души. Оказва се, че играчите, стискали малка топка с лявата си ръка преди наказателните удари, се представят еднакво добре и в двата случая. Тези, които са стискали топка в дясната си ръка, пропускат повече голове в напрегнатата ситуация.

inm.comВторият експеримент включва 20 майстора по джудо, които имат за цел да изпълнят серия от ритници върху чувал. Във втората такава сесия им е съобщено, че изпълнението им ще бъде заснето за оценка от техните треньори. По подобен начин, стискалите топка в недоминантната си ръка са по-успешната група.

В третия експеримент участват 18 играчи по бадминтон, които правят серия от сервиси. Втората серия от сервиси следва да бъде оценена от треньорите им, като отново има разделение на група, стискаща топка с лявата ръка и такава, която стиска с дясната. Този път има и трета серия, като разликата е, че атлетите просто трябва да стискат съответните длани в юмрук. И във втората и в третата серия по-добре се представят спортистите, стискали левите си ръце.

Обяснението зад този привидно странен феномен е, че често пъти причината за влошено представяне при напрегнати условия се дължи на прекомерното вторачване в детайлите, в старанието. Знае се, че тази склонност се контролира от лявото полукълбо на мозъка, докато дясното отговаря за по-добри резултати по време на автоматизирано поведение. Също така знаем, че лявата половина на мозъка контролира движенията на дясната половина на тялото и обратното. По тази логика, елементарно нещо като стискането на топка с лявата ръка съдейства за активацията на дясното мозъчно полукълбо и по този начин помага на атлетите да не се замислят прекалено много, а да се отдадат на вече изградените си умения като координация и точност.

inm.comЕдин от авторите на изследването, Юрген Бекман, предполага, че тези открития може да имат пренос и извън спорта. Той дава за пример възрастните хора, които се страхуват от падане и това ги кара да поставят прекомерен фокус върху движенията си, което в крайна сметка може да се окаже контрапродуктивно за тях. В този смисъл, дяснодоминантните възрастни биха могли да подобрят походката си като стискат лявата си ръка преди и по време на ходене или изкачване на стълби.

Учените акцентират, че подобен подход може би няма да намери приложение при спортове, които изискват основно сила или издръжливост, както е при тежката атлетика и маратонското бягане. Съществува и забележката, че експериментът включва единствено атлети-десничари, тъй като "съществуват някои взаимовръзки между различните части на мозъка, което не са добре проучени при левичарите". Разбира се, това не пречи на ляводоминантните сред вас да проверят какво ще стане, ако преди спорт изпробват въпросната техника.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май