Спортно вдъхновение: Итън Зон

Или какво е да се състезаваш с рак
Спортно вдъхновение: Итън Зон

През 2009 година американецът Итън Зон сякаш има всичко, за което може да мечтае един съвременен мъж. След като завършва престижния "Vassar Collegе" в Ню Йорк, той започва да играе футбол професионално в Зимбабве, Африка, както и в САЩ.

През 2002 година пък става победител в третото издание на американското реалити шоу "Survivor" и печели наградата от 1 милион долара.

Не си губи времето и бързо инвестира спечелените пари в благотворителност - създава организацията "Grassroot Soccer", в която известни атлети учат африкански деца как да се пазят от заразяване със СПИН. Да добавим още, че до себе си Итън има умна и красива жена, също победител в "Survivor".

И въпреки всички свои успехи в личен и професионален план, през цялото време чаровникът усеща в себе си някаква осезаема липса:

"Така, от скука, реших да се разболея от рак, за разнообразие", шегува се той, но това изобщо не е майтап.

Болестта

Спортно вдъхновение: Итън Зон Facebook/ Ethan Zonh През 2008 година му откриват рядка форма на болестта на Ходжкин – малко познат рак на кръвта. Първият курс на химиотерапия е неуспешен и, логично, следва втори, придружен от лъчелечение и сложна трансплантация на стволови клетки.

В крайна сметка, процедурите все пак дават резултат и лекарите му съобщават, че туморът е овладян. Зон с нетърпение очаква да чуе това.

Девет месеца след хубавата новина и напук на препоръките на медиците, той се включва в ежегодния есенен маратон в Ню Йорк, за който се подготвя психически и физически дълго. Завършва го щастлив, с впечатляващото време от 4 часа.

И въпреки че през август, тази година, ракът "превзема" белите му дробове, той, заедно с още няколко бивши участници от "Survivor" отново участва в състезанието - тича благотворително, а събраните средства отиват за подпомагане дейността на организацията му.

Към днешна дата, шансовете на Зон да пребори болестта никак не изглеждат обнадеждаващи. Предстоят му нови процедури и вероятно още една трансплантация. Въпреки не особено оптимистичната прогноза за живот обаче, той продължава да се бори и да оцелява, както досега.

Как успява?

С много смелост, решимост и с вярата, че човек може да се справи и с най-неразрешимите проблеми, ако наистина го пожелае. В същото време, Итън е напълно убеден, че спортът и благотворителността оказват хипер енергизиращо и терапевтично действие.

"Защо да се фокусирам върху негативното, когато мога да използвам състоянието си, за да помогна на света?! Ще продължа да тичам и да се състезавам, защото знам, че го правя за по-голяма кауза", коментира чаровникът.

А ние му се възхищавам от сърце и се прекланяме пред избора му да бъде герой във време, когато повечето от нас предпочитат да бъдат мъченици ;) И да се оплакват даже когато нищо не ги боли.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май