Скачайте бързо в басейна – струва си!

Плуването е страхотен спорт, а ползите за тялото са много
Скачайте бързо в басейна – струва си!

Нито един спорт не гори калории, не укрепва метаболизма и не работи върху всеки мускул на тялото по-добре от плуването. Поне така твърди американската треньорка по плуване Натали Куглин – жена, която знае отлично добре как да извае секси силует чрез ... водата.

Не е нужно обаче да се борите за олимпийски медал, за да получите в крайна сметка хармонично тяло, благодарение на плуването. Изследванията показват, че плувците имат по-здрави мускули, по-малко излишни мазнини и по-стегнати бедра и гърди от хората, които не се занимават с плуване.

Какво ви е нужно, за да започнете? Само бански костюм, шапка и очила. Е, разбира се – басейн, в който да се гмурнете от удоволствие.

Защо водата е добра за тялото?

Изчислено е, че начинаещият плувец изгаря около 500 калории за час, а напредналият – почти около 700 калории за същото време. Тъй като водата е 800 пъти по-плътна от въздуха, всяко загребване и разтягане е сериозна тренировка за издръжливост за цялото тяло – особено за горната му част, бедрата, ръцете, раменете и мускулите на дупето. Така че, плувайки, вие не само изгаряте калории, но правите мускули, с което стимулирате метаболизма си да изгаря още калории дори след като сте си взели душ.

Всъщност водата неутрализира гравитацията и в нея човек се чувства безтегловен. С две думи: плуването не натоварва ставите.

"Можеш да плуваш всеки ден, без да рискуваш да се нараниш", казва Джоел Стейджър, директор на Научния център по плуване към университета в Индиана. "Този ефект не може да бъде постигнат с тичане или с други подобни тренировки.", категоричен е той.

Нещо повече: човек може да плува през целия си съзнателен живот, което пък му помага да остарява по-бавно и да се чувства млад.

"Изследването ни показва, че обикновено плувците изглеждат с 20 години по-млади от обичайната си възраст.", обяснява Стейджър.

Резултатите, представени на конференция на американския колеж по медицина и спорт, показват, че при плувците кръвното налягане, нивото на холестерол, действието на сърдечно-съдовата система, централната нервна система и когнитивните функции са сравними с тези на някой доста по-млад от тях.

Какво трябва да знаят начинаещите?

Повечето начинаещи скачат в "морето" с огромни очаквания и с доброто намерение да плуват повече от половин час.

"Четири минути по-късно обаче, са неспособни да достигнат дори ръба на басейна, чувствайки се тотално разбити.", наясно е със ситуацията Джоел Шайнфилд, треньор по плуване в университета във Вирджиния и Вашингтон.

Защо се получава този трагичен резултат?

Защото тренировките във вода принуждават сърдечно-съдовата система и мускулите да работят така, както не са свикнали да работят извън басейна.

Дробовете имат нужда да свикнат да "дишат" по различен начин (не може да приемате въздух по всяко време, както е при тренировките "на сухо"). Освен това, за разлика от всеки друг спорт, плуването налага всеки мускул да работи в синхрон с другите, за да позволи на тялото да се движи нормално и да се задържа над водата.

"Ключът в ефективното плуване е то да се разделя на малки сегменти, комбинирани с разнообразни движения и почивки, служейки си с различни видове загребвания, стилове и с различна интензивност.", съветва Шайнфилд. "Не само че по този начин плуването ще ви се стори много по-интересно, но и защото ще даде добри резултати".

Самата тренировка ще ви покажем утре!

ключови думи:
басейн плуаване спорт

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май