С туристическа раница към добрата форма

По трудния път, разбира се
С туристическа раница към добрата форма

Сезонът на фитнес заниманията навън е открит и сме убедени, че нямате никакво търпение да му се посветите самоотвержено. Разбрахме, че в програмата си тази година сте решили да заложите на амбициозни туристически обиколки.

Е, това е чудесно, но преди да се впуснете в приключения, може да обърнете внимание на тези няколко съвета, които, смятаме, ще ви бъдат от полза.

Тренирайте

Краткият планински преход от един час може да не налага нуждата от сериозна физическа подготовка. Но, ако крайната ви цел е шест часа преход при внушаващо нагорнище, значи трябва да потренирате здраво, няма как.

Нещо повече: важно е да поработите най-вече за мускулите на краката, защото те ще понесат най-голямо натоварване. Обаче благодарение на подходяща програма бихте могли да ги подготвите за предстоящото предизвикателство.

За да укрепите бедрените, седалищните мускули и прасците, пробвайте сесии с избутване от лег преса.

Или опитайте това упражнение: Легнете на пода, като поставите прасците на фитнес топка, а ръцете – от двете страни на тялото. След това отлепете таза от земята, като гледате да поддържате гърба в права линия с краката. За опора стегнете коремните мускули и с помощта на петите приближете топката към дупето. Задръжте в тази позиция за малко и после се изтласкайте от топката отново с пети, като изпъвате краката.

Прекрасни движения за укрепване на мускулите на долната част на тялото са също нападите, както и клековете.

Екипирайте се

Зимата мина, но нуждата от добра екипировка остава. Абсолютно погрешно е да слагате разни ненужни неща в раницата в последната минута. Вместо това се подгответе с всичко необходимо за един продължителен преход. Това означава...

(На камилски език)

Да се запасите с достатъчно количество вода, за да се предпазите от дехидратация. Нещо повече: в случай, че ви предстои дълъг път, трябва да отбележете на карта източниците с питейна вода, които бихте могли да срещнете по маршрута.

Имате нужда и от енергия

Колкото по-тежка е планираната екскурзия, толкова повече въглехидрати и мазнини ще използва тялото ви, за да ги преобразува в енергия. Докато вероятно разполагате с достатъчно запаси от вторите, първите могат да се окажат недостатъчни за реализацията на планувания поход.

За това трябва да намерите начин да си ги набавите. Плодовете, например, са въглехидрати, които бързо се преобразуват в енергия. Пробвайте и микс от сушени ядки, а за закуска може да се доверите на зърнени продукти. Шоколадът (черният особено) също съдържа добра комбинация от въглехидрати, протеин и мазнини.

Планинарска мода

Облекло от мрежести материи ще ви осигури достатъчно проветрение и ще ви предпази от прекалено потене. Обличайте се или се събличайте навременно, за да регулирате температурата на тялото и да му позволите да премине успешно през всички моменти от прехода.

Би било добре да хвърлите един поглед и на прогнозата на времето. Лошите метеорологични условия няма да ви позволят да се възползвате пълноценно от туристическата си обиколка. Но имат потенциала да ви измокрят до кости и да "скапят" успешно палатката ви.

Разбира се, ако решите да странствате сами, предупредете близките си за това кога възнамерявате да се приберете. Усещаме, че сте авантюристи, но не бъдете такива на всяка цена, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април