Разтягането намалява ли риска от контузии при тичане?

Американско изследване поставя масовото схващане под въпрос
Разтягането намалява ли риска от контузии при тичане?

 Над 70 милиона души по цял свят тичат с тренировъчна или състезателна цел. Огромната част от тях вярват, че разтягането на мускулите и сухожилията преди тичане ще им помогне да намалят вероятността от контузия. Ето защо, вероятно за мнозина от вас ще бъдат изненадващи резултатите от първото контролирано проучване, разглеждащо връзката между разтягането и риска от травми.

Данните от изследването са представени на тазгодишната среща на Американската асоциация на ортопедичните хирурзи (AAOS). То е проведено върху над 2 700 редовно тичащи хора със седмичен пробег от минимум 16 километра. Оказва се, че разтягането преди тичане нито предпазва, нито причинява контузии. Рискът на практика е един и същ, независимо от пол, възраст или пробег. Всъщност, сред най-съществените фактори за нараняване са:

  • Хронично контузване на съответната област или претърпяна травма през последните 4 месеца

  • По-високо лично телесно тегло

  • Промяна в навиците за разтягане преди тичане (т.е. ако по принцип правите разтяжки, и изведнъж спрете или ако стандартно не правите, и изведнъж започнете). Значително по-висок риск от контузии се наблюдава при бегачите, които рязко преустановяват навика си за разтягане преди пробег. Както отбелязва доктор Даниел Перелес, автор на изследването и специалист по спортна медицина към ортопедичната клиника Монтгомъри, "рязката промяна в програмата може би е от по-голямо значение от самата програма".

 

За съжаление, изследването не взема предвид техниката на тичане и спортните обувки. Това са важни фактори, които са в състояние значително да увеличат стреса върху мускулите, сухожилията и ставите, и по този начин да допринесат за възникването на травми. Важен извод от проучването остава влиянието, което рязката промяна в начина на тичане може да окаже върху здравето ни. Това може да е както промяна в подготовката ни за тичане, така и в настилката, скоростта, обувките, техниката, разстоянието и др. Ако не правите разтяжки преди бягане, нямате контузии и се чувствате добре, нямате причина да започвате. Същото важи и в случай, че се разтягате и нямате оплаквания от това. Ако имате желание да промените нещо в начина, по който тичате, по-добре е това да става планирано и постепенно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май