Първи стъпки в тениса на маса

Как се държи ракетата?
Първи стъпки в тениса на маса

Сигурно ще ви разсмеем, ако ви кажем, че доскоро бяхме абсолютно убедени, че тенисът на маса се играе с... хилка : ) Да, ама, не!

Викат й ракета, а треньорът на спортен клуб "Профи Спорт" - Петър Караджов, с когото ви запознахме тук, ще научи и вас, и нас как да си служим с нея. Добрата новина е, че Петър е доста търпелив преподавател и изобщо не се уморява да отговаря на странни въпроси.

Даже, ако и вие имате някакви питания относно тениса, може да ги метнете насам, като коментар под материала.

А преди да хванете официално "хилката", нека да ви запознаем с няколко важни подробности за новия ви партньор в това спортно предизвикателство:

Всъщност, тенис ракетата може да бъде с всякаква големина, форма и тегло. Все пак важно е тя да има дървена, гладка и твърда основа. Счита се, че основата е дървена, когато поне 85% от дебелината и е от дърво. Сериозна работа, а?

Покриващият материал на страната, използвана за удряне по топката, може да бъде от обикновена гума със зъбци навън. Общата му дебелина, включваща слепването, не трябва да е повече от 2 мм.

Съществува и гума тип "сандвич" (със зъбците навътре), която трябва да е с обща дебелина, включително слепването, не повече от 4 мм. И, да, този сандвич определено не става за ядене :)

Иначе, частта от ракетата, която се намира най-близо до дръжката и се обхваща от пръстите, може да бъде покрита с всякакъв вид материал, за удобство при хващането. Тя се счита като продължение на дръжката.

Както може да се досетите, професионалната тенис ракета е изключително скъпа вещ, която тенис състезателите пазят с цената на живота си.

Разбира се, начинаещият може да тренира и с абсолютно обикновена... "хилка" :), докато тенис амбициите му не го накарат да се насочи към по-професионална екипировка.

Е, нека все пак видим как се държи ракетата – във видеото горе.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май