Нямам пера, но се чувствам като птица

Ив Роси е Джетмен!
Нямам пера, но се чувствам като птица

Това е птица! Това е самолет! Това е Супермен! Не, това е Джетмен! Джетмен обаче не е мистериозен супергерой, а съвсем скромна личност, която се казва Ив Роси и просто може да лети. За себе си обича да казва това, което сте прочели в заглавието.

Ив Роси е роден в Швейцария на 27 август 1959 година. На 13-годишна възраст за първи път посещава авиационно шоу и решава, че ще превърне летенето в своя професия. Така и става. Призванието си първоначално намира като пилот в швейцарските военновъздушните сили, а впоследствие в гражданската авиация.

a7b97da4-f64e-8105-7d79-552bee569c89Jetman

Мечтата на Ив обаче е да лети по много по-естествен начин, отколкото му позволяват самолетите. Затова той започва да експериментира със свободното падане и по-точно – с техники, които му дават възможност да остане максимално дълго време във въздуха и да контролира траекторията си. Иначе казано – да превърне падането в полет. Оказва се, че дори въздушният сърф и костюмът с крила (wing suit) не отговарят на неговите очаквания и скоро на бял свят се появява първото му крило за безмоторно летене, което дава възможност на Ив да се рее контролирано из въздуха с минути.

7014bb2b-0944-129b-9da1-136da22e32e5Jetman

Следващата стъпка към пълната свобода минава през оборудването на крилото с реактивни двигатели. Първоначално те са само два, но скоро стават четири и така за първи път през 2006 година Ив Роси овладява напълно третото измерение и се превръща в Джетмен. След повече от 10 години на непрекъснати експерименти и над 15 прототипа, швейцарецът е в състояние да лети за продължително време, управлявайки крилото с движенията на собственото си тяло. Единствените уреди, на които разчита по време на полет, са висотомерът и контролерът за горивото.

f5a120d8-4ca4-12ba-8c13-ae648dd96e3aJetman

През септември 2008 година, 99 години след първия полет над Ламанша, Джетмен решава да повтори подвига на Луи Блерио посвоему. Постижението се предава наживо в 165 държави и е отразено от медиите по цял свят. След това Ив Роси продължава да кръжи из небето, непрекъснато подобрявайки крилото си с цел придобиване на все по-добра стабилност и контрол. Първите демонстрации на въздушна акробатика и полет във формация с негови реактивни колеги от отбора на Breitling се случват през 2010 г.

Съвсем скоро в интернет се появи и клип от един негов "най-обикновен" тренировъчен ден, който наистина може да ви накара да игнорирате липсата на крила и да повярвате, че сте видели истинска птица.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май