Необикновените спортове: шах-бокс

Умният атлет винаги е бил най-цененият хибрид. Особено в това състезание.
Необикновените спортове: шах-бокс

Шах-боксът е почти толкова налудничав, колкото звучи. Реално погледнато, въпросното предизвикателство не пресъздава стандартните условия на игра нито в шаха, нито в бокса. Но комбинацията между интензивно мислене и сравнително умерено физическо натоварване, всъщност улеснява ума и физиката, точно толкова, колкото и ги задължава. Вижте как...

Правилата: За да опита сили в шах-бокс, всеки желаещ трябва да има минимален шахматен коефициент (ЕЛО) 1500. Това е коефициентът на един средно добър шахматист в стандартен шахматен клуб. За сравнение, всички супер гросмайстори по шах имат ЕЛО коефициент над 2700. Участникът трябва също да тренира бокс на аматьорско ниво.

Шах-боксът се играе в общо 11 "рунда" – 6 по бърз шах и 5 боксови. Играта започва с 4-минутен шахматен рунд и продължава с 3-минутен боксов. Следва минута почивка, в която състезателите свалят ръкавиците и получават наставления от треньорите, преди отново да "яхнат" дъската. До края на играта рундовете шах и бокс се редуват в същата последователност.

Необикновените спортове: шах-боксen.wikipedia.org По време на шахматната игра, двамата участници носят на главите си слушалки, за да не се разсейват или влияят от коментарите на публиката.

Победителят се определя по няколко начина: той трябва да нокаутира опонента си на ринга или да го матира на дъската. Също така, единият противник може да изгуби, ако просрочи представянето си в шахматната партия – за цялото състезание всеки участник разполага с общо 12 минути игра на шах, а времето се засича след всеки ход. Ако никой не надделее в шаха, то победителят се излъчва според общия брой точки от боксовите рундове.

Спортното предизвикателство: привидното спокойствие в залата цари само до началото на първия боксов рунд. Веднага, щом двамата спортисти, отместващи пионки допреди малко, започнат да си нанасят светкавични удари, разбираме, че шах-боксът ни най-малко не ни лишава от адреналина на "сладката наука". Превключването между седене, физическото и психическо раздаване на максимум разбива илюзиите за еднообразие.

Силното усещане нараства още повече, когато стресът от спаринга се пренасе и върху черно-бялата дъска. Получените удари, учестеният пулс и отекващите възгласи на публиката пречат на състезателя да се концентрира върху мисълта за тактически ходове с пешки. Някои спортисти използват много умело физическата си кондиция, за да омаломощят по-неподготвения си противник и да го лишат от трезвата му преценка в шаха. Естествено, по-добър ще излезе този, който постигне перфектния баланс между атлетизма и неувяхващо ясната мисъл.

Историята: Официалното твърдение е, че този спорт е роден от въображението на автора на комикси Енки Билал (Енес Билалович). Той го описва в книгата си "Студеният екватор" (1992). Вдъхновен от творбата на Билал, през 2003 г. холандецът Йепе Рубинг реализира състезание по шах-бокс, като го оформя с поредни рундове шах и бокс, а не цели последователни срещи от двата спорта, каквито са описани в оригиналния комикс.

Споменава се, че всъщност първата импровизирана среща по шах-бокс се е състояла през 1978 г. в Лондон между двама братя. Самият Рубинг разбира за някогашното състезание едва тази година, по време на пресконференция. Сцена от видоизменен шах-бокс може да се наблюдава и във финландски филм от 1991 г., наречен Uuno Turhapuro—herra Helsingin herra. Кой е истинският създател на противоречивия спорт обаче, не можем да твърдим със сигурност.

Световните първенства по шах-бокс се организират от Световната шах-бокс организация, чиито член е и Българската шах-бокс организация. Досега световните първенства са се превеждали най-често в Германия. От 2008 г. насам пък Великобритания е домакин на 10 шампионата. В страната се създават и клубове по шах-бокс, които наистина се радват на популярност. Други състезания на международно ниво са се провеждали в САЩ, Франция, Исландия и Русия. Нашата страна пък има шапмион по шах-бокс в лицето на Тихомир Доврамаджиев-Тигъра. Той има забележителен шахматен коефициент (2342) и побеждава германеца Андреас Шнайдер в деветия рунд по време на световно първенство през 2005 г.

Е, стиска ли ви да опитате тази нестандартна дисциплина? Или за вас това просто не може да се нарече спорт? Ние също се чудим. Но признаваме – шах-боксът е за хора с необикновени способности. А за кадри от въпросното зрелище, натиснете тук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май