Мъжки велосипед, дамски велосипед

Въпрос на чест
Мъжки велосипед, дамски велосипед

Надали много от вас са прекарали значителна част от времето си в чудене по този въпрос, но аз се чувствам длъжен да ви просветля. Става дума за онази особена разлика в дизайна на мъжките и дамските велосипеди, която винаги ме е смущавала леко по една деликатна причина.

Не е необходимо да сте се заглеждали продължително, за да знаете, че при много женски колела липсва т.нар. горна тръба, която е така характерна за "мъжките". Но не е ли логично да е обратното – все пак ние, представителите на хм... силния пол, имаме много повече за губене в случай, че по някаква причина се изсулим от седалката и възседнем въпросната твърда повърхност. Оказа се, че не е.

Drag

Всъщност, основното оправдание за съществуването на горната тръба е здравината на велосипеда. Едно време този компонент е бил от особено значение, тъй като тогава колелата са се правели от значително по-крехки материали, в това число и дърво. Проблемът с неговото присъствие обаче бил, че едновремешните дами са се обличали само и единствено в рокли. Сещате се, че яхането на превозното средство в подобни одежди е криело сериозен риск от разголване на минимум прасец, понякога коляно и недай си Боже – бельо!

Поради тази срамна причина, производителите били принудени да модифицират дамските модели, снижавайки горната тръба по начин, който позволявал на собственичките им да се качват и да слизат от тях, без да се посрамят. Това сериозно компрометирало здравината на изделията, но пък подобен недостатък е бил допустим, тъй като се считало, че дамите не са склонни към чак такова екстремно каране.

Drag

Днес нежните създания избягват да велосипедират в пола или рокля, но пък специфичният дизайн на техните градски колела се е запазил. Понастоящем при планинските велосипеди практически не съществува разлика между геометрията на мъжките и женските модели. Единствено изключение правят размерът и седалката, която при мъжете често е с улей или отверстие, за да се избегне прекомерното напрежение върху половите органи и най-вече – простатата.

Стига ви толкова за днес. Времето е прекрасно – яхайте колелата и ходете да общувате с природата :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май