Легенди в тичането

Които могат да попречат на пълноценната ви тренировка
Легенди в тичането

След като преди известно време (тук) развенчахме три от най-широко разпространените митове във фитнеса, днес отново ще си позволим да разбием на пух и прах няколко популярни схващания, но този път – в бягането. Да започнем с това:

Упражненията на елиптикал са много по-добри за коленете от тичането. Хм. Ако досега всички са ви убеждавали да приемате тази теза за чиста монета, нека ви призовем да помислите още малко.

В действителност, въпросният уред наистина оказва по-слабо въздействие върху ставите, поради липсата на вибрации. Освен това, помощта, която може да си осигурите, докато ползвате дръжките му, има потенциал да улесни дейността на краката*.

Но и при тичането, и при елиптикала, извършването на движението минава през ставите (най-вече коленните, глезенните и тазобедрената) и, логично, ги натоварва, макар и при втория случай това натоварване да е по-малко. Факт.

Така че, ако имате сериозни проблеми и болки в коленете, глезените или таза, ви препоръчваме да избягвате за известно време и двете физически дейности поне докато не отстраните неразположението си.

Ако тичате нагоре, ще развиете твърде мускулесто седалище. Не, няма опасност дупето ви да порасне правопорционално на усилията. Ако беше така, атлетите, които бягат по наклонена повърхност, щяха да се забелязват отдалече :)

От друга страна, спринтирането по наклон наистина ще ви направи по-здрави, по-издръжливи и ще ви помогне да увеличите скоростта си в сесията. Защо? Разберете тук.

Ако не се потите обилно, считайте тренировката си за провалена. Нищо подобно. Изпотяването е само индикация на факта, че тялото ви се загрява. А това няма нищо общо с ефикасността на сесията ви.

Сигурни сме, че пътуването в наблъскан с хора трамвай през лятото също ви причинява обилно потоотделяне. Но нали не смятате това за спорт?

Изводът е, че не трябва да измервате интензивността на сесията по това колко мокри са дрехите ви след нея.

Разтяжките преди бягане са задължителни, защото предпазват от контузии. Ами, не. Припомнете си, че това съвсем не е така... тук.

И вероятно пак стигнахте до заключението, че преди да се доверите на което и да е схващане за която и да е спортна дейност, първо трябва да проверите дали то отговаря на истината. За всеки случай.

* Имайте предвид, че така обаче ще натоварите мускулите на ръцете :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май