Кратки, но интензивни тренировки – какви са ползите от тях

Какво показват последните проучвания по темата
Кратки, но интензивни тренировки – какви са ползите от тях

Когато нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, в повечето случаи не е. По отношение на фитнеса и ползите от него обаче се наблюдава едно много интересно изключение от това правило. То касае някои краткотрайни, но високоинтензивни тренировки, които всеки би предпочел пред продължителните фитнес натоварвания.

Скорошно проучване проследява ползите от кратките, но интензивни тренировки за сърдечносъдовата система и установява, че те са дори по-високи от тези при традиционните, продължителни и по-слабо натоварващи мускулатурата упражнения.

Проучването доказва, че с десетминутна тренировка, по време на която интензивното натоварване на организма е в рамките на едва 1 минута, може да се постигнат значителни ползи. Според учените всякакъв тип оправдания от това, че фитнес тренировките са твърде изтощително занимание вече биха били безпредметни.

Едноминутна интензивна тренировка – последни данни за ползите ѝ

Учени от университета МакМастър в Канада проследяват ефекта от краткотрайното, но интензивно натоварване при хора, при които ефектът би бил най-забележим и лесен за отчитане – мъже на средна възраст, водещи предимно заседнал начин на живот.

В рамките на 3 месеца няколкостотин доброволци, отговарящи на тези изисквания, участват в специално проучване. Разделени са на две групи – първата възприема фитнес режим с краткотрайни (десетминутни), но интензивни тренировки 3 пъти седмично. Режимът на втората група включва стандартни фитнес тренировки и кардио упражнения, с продължителност около 50 минути и също провеждани 3 пъти на седмица.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април