Краката говорят

Попитайте ги дали са готови за маратон
Краката говорят

Пролет е! В крайна сметка успяхте да дочакате най-подходящото време за тичане. Преди да сте се посветили изцяло на любимия си джогинг обаче, нека ви припомним най-важното правило: винаги слушайте гласа на стъпалата си.

Нещо повече: някои проблеми, резултат от продължително бягане, изобщо не са за пренебрегване.

След като вече си поговорихме за "черните нокти", често срещано явление при бегачите на дълги разстояния, днес ще си позволим да ви обърнем внимание на още едно неприятно усещане.

 

Мазолите

 

Тези негодници могат да "разцъфтят" и върху краката на хора, които никога не са тичали през живота си или рядко спортуват. Най-често, естествено, са резултат от тесни и неудобни обувки. Обаче, при бегачите понякога са ясен знак, че натоварването върху ходилата е несъобразено или е повече от това, което последните са способни да понесат върху себе си.

Нещо повече: дюстабанлиите често могат да открият мазоли от външната страна на големите си пръсти или на върха на възглавничките. Всъщност хората с плоско ходило са по-податливи и към възпаления на ахилесовата пета и към проблеми с глезените и коленете.

Формата на ходилото, разбира се, не би трябвало да спира спортния ви дух и хъс. Българинът Костадин Маргин, който също е дюстабанлия, е рекордьор на Гинес по продължително бягане на босо. Странно или не, след маратон от 100 км разстояние по време на Световното изложение в Сеул, Корея през 1994 г., стъпалата му са без нито едно поражение.

Иначе чифт стабилни и удобни спортни обувки са първата ви стъпка към справяне с мазолите. Ако имате специфични проблеми със стъпалата (по-високата арка също може да се окаже проблем), осигурете си и ортопедични стелки, с които да коригирате неправилното им движение.

Все пак след продължителен джогинг някои бегачи се сдобиват с мазоли само на единия крак. Това може да се дължи на несъответствие в дължината на крайниците им, което пък да доведе до неравномерно разпределение на тежестта. Или най-просто казано: единият ви крак да се похвали, че е по-силен от другия.

За да помогнете на по-слабия си крайник, винаги започвайте упражненията за долната част (или горната, в случай, че става въпрос за ръцете) на тялото с него. В един момент ще постигнете хармония в силата, от която имате най-голяма нужда.

 

Е, приятна пролетна сесия!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май