Кога е по-добре да тренираме?

Кога е по-добре да тренираме?

Когато тренираме трябва да мислим за безброй неща. Различни упражнения, храна, екипировка, достатъчно сън, хранителни добавки и десетки други променливи. Това често отблъсква хората, които са нови или не достатъчно мотивирани в тренировъчния режим. Фитнеса е цяла наука, включваща в себе си множество дисциплини. Има едно нещо, което със сигурност можете да се научите да правите правилно – времето, по което тренирате.

Тук обаче също има множество противоположни мнения. Някои изследвания показват, че е най-добре да тренирате рано сутринта на празен стомах, за да помогнете за бързото сваляне на теглото и да увеличите енергийните си нива. Други пък стигат до коренно противоположен извод –  че посещаването на фитнеса по-късно през деня, след като тялото ви е естествено затоплено, е по-добра идея, разказва Business Insider.

Крис Джордан, един от най-добрите американски експерти по физиология и физеотерапия излиза с една много интересна концепция: "Най-доброто време за тренировка е онова, в което има най-голяма вероятност да тренирате", казва той пред американското списание.

Джордан, който е работил като фитнес консултант за американските военновъздушни сили в Европа и сега е директор на института по физиологията на упражненията в Johnson & Johnson Human Performance казва, че е експериментирал с различни времеви прозорци за своят фитнес, преди да избере за него следобедните часове. "Това, което ми харесва в тренировките следобед е, че съм свободен, обикновено не съм уморен, а мускулите ми не са стегнати, както понякога са сутрин. Освен това е чудесна почивка и след това получавам толкова много енергия.", казва той.

Сутрин или вечер?

Според него обаче – дали тренирате сутрин или вечер е изцяло индивидуално решение. Не бива да се слушат съветите на експертите относно този параграф – това е едно от нещата, в които имате свобода. И сутрешните, и по-късните тренировки имат свои предимства и недостатъци. В повечето случаи обаче предимствата са много повече, а освен това – винаги е в пъти по-хубаво да тренирате когато и да е, отколкото да не го правите, защото някой ви е казал, че не е хубаво да се правят упражнения сутрин или вечер.

Затова най-важното е да съобразите тренировките си с вашия режим и тяло. Вие да подчините фитнеса си, а не той да определя ежедневието ви. Ако все пак обичате да тренирате в началото на деня – има чудесни новини за вас. Някои проучвания показват, че ранната сутрешна тренировка на празен стомах спомага за ускоряване на загубата на тегло и увеличаване на енергийните нива. Ако упражненията са първото ви нещо сутрин – това може да накара тялото да включи мастните резерви за гориво вместо да изгори първо последното нещо, което сте яли.

Освен това – ако тренирате на открито плюсът е, че сутрин поемате повече слънчева светлина. Едно проучване установило, че хората, които са се подложили на ярка слънчева светлина в рамките на два часа след събуждането си, са били по-слаби и по-способни да управляват теглото си, отколкото тези, които не са получили никаква естествена светлина, независимо от това, което са яли през целия ден.

В същото време тренирането вечер има по-големи предимства при трупането на маса. Тялото е добре обезпечено от поетата храна и има повече енергия, заради което можете да правите по-тежки упражнения. Освен това следобедните и вечерните тренировки са много разпускащи и релаксиращи за след дълъг работен ден.

Затова най-важното е да видите кога ви е удобно, когато се чувствате добре и кога тялото ви има най-много енергия. Изберете времето си на тренировка индивидуално frida.bg.

ключови думи:
тренировки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май