Искам да тонизирам мускулите!

„...и все така заспивам“*
Искам да тонизирам мускулите!

Най-важното

Жените не са физиологично предразположени към натрупване на мускулна маса. Това се дължи на факта, че произвеждат около 10 пъти по-малко тестостерон от мъжете. Ако сте виждали професионални жени бодибилдъри, които не използват стимулиращи хормоните субстанции, знаете, че те са по-скоро жилави и релефни, отколкото големи. И това е плод на генетична предразположеност, дългогодишни изтощителни тренировки, стриктна диета и различни добавки. Вие никога няма да бъдете такава, освен ако силно не го искате и не положите много жертви в тази посока.

Попитайте произволна дама в залата за какво "работи" и най-вероятно ще получите нецензурна информация. Не ме разбирайте погрешно, разбира се, че тя "тонизира" мускулите. И как го прави? С универсалната формула за мускулен тонус, която е на езика на поне половината фитнес инструктори по света и у нас: розови дъмбелчета + много повторения. Или евентуално ластици, ако въпросният инструктор е достатъчно напредничав.

Положението с понятието "тонизирам" е малко като историята с кокошката и яйцето. Много е трудно да се установи дали въпросната идея е възникнала за пръв път в главата на някоя жена и тя е хукнала да разпитва наляво-надясно как става тая работа. Или пък е дело на фитнес индустрията, която, в опитите си да адресира нежната половина от пазара, си е измислила изкусителен термин, разграничаващ "дамските" секси тренировки от "мъжките" животински такива. Аз съм по-склонен да заложа на второто.

И все пак, има ли такова нещо като "тонус"? Има, разбира се и още как, естествено! Но... (поемам дъх)... тонусът е електрофизиологично явление и служи като мярка за протичането на йони през клетъчните мембрани на мускулите. С други думи, това е готовността на един мускул да извършва анаеробна работа. Колкото по-трениран е въпросният мускул, толкова по-висока електрофизиологична активност ще демонстрира той в състояние на покой.

И ако все още не ви е светнала крушката, нека опростим нещата. Липсата на физическа активност води до нисък тонус; аеробиката стимулира тонуса в малка степен; нискоинтензивните упражнения с тежести – в по-висока; а високоинтензивните – в най-голяма.

inm.comИли както още казва моят приятел Марк Риптоу в книгата си "Starting Strength”: "намерете си елитна щангистка и я помолете да й пипнете бедрата. Ще установите, че са твърди като камък. После се свържете с велосипедистка, която се състезава на дълги разстояния. Същите мускули при нея ще бъдат стегнати в покой, но надали ще ви впечатлят по същия начин. Най-накрая сравнете усещането, като ощипете по бедрата колежката, която по цял ден си седи на задника, и най-вероятно ще получите просветление."

Повечето програми, които тръбят, че ще подобрят мускулния ви тонус, са нищо повече от нискоинтензивни тренировъчни протоколи и имат доста посредствен ефект. В този смисъл, ако целта ви е да имате максимално стегнати мускули, ще се наложи да захвърлите розовите подобия на гири и да повдигате малко истински тежести.

 

 

 

* От песента "Охолен живот" на Милена :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май