Защо да не поритаме горяща топка?

Най-малкото, защото не сме в Индонезия
Защо да не поритаме горяща топка?

Не знам какво знаете за Индонезия, но аз бях изключително впечатлен да науча, че там имат навика да играят футбол с горящ кокосов орех. На босо. На мен ми изтръпват ходилата само при мисълта за ритане на подобна твърда повърхност, а идеята за запалването й направо ме кара да си скимтя тихичко насред офиса с мисли за Дефламол.

Въпросното занимание всъщност е доста разпространено из ислямските пансиони в Източна Ява. То служи предимно като демонстрация на кураж и сила сред младежите в тях, а те самите го намират за доста по-забавно от играта с невъзпламенена топка. Обикновено се играе на рождени дни, а подготовката за него започва три седмици преди това и включва предимно молитви и пости, за които се предполага, че помагат при овладяването на огъня.

В деня на мача краката на играчите се мажат със смес от сол и билки, които служат като физическа защита срещу пламъците. Играта трае 60 минути, през които стандартно се изразходват около 4 кокосови ореха, които са били киснати в керосин минимум два дни преди срещата. Теренът е с размери 25 на 25 метра, а на него за топката си съперничат два отбора от по 5 играча.

Този тип футбол всъщност е традиция, свързана с традиционното индонезийско бойно изкуство пенчак силат. Има силно религиозен оттенък и е съпроводен с множество молитви и ритуали, целящи да дадат на играчите психическа и физическа сила и издръжливост. Аз мога да разбера всичко, но само не разбрах как не им се запалват поличките...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май