Екстремни колоездачи покориха НДК

Да се надяваме, че това е само началото...
Екстремни колоездачи покориха НДК

Най-важното

Даунхил - дисциплина в планинското колоездене, при която се осъществява спускане за време по пресечен терен

Дроп - скок от височина в планинското колоездене

Red Bull Ride The Palaceпървата по рода си градска даунхил надпревара, организирана в България, вече приключи. Наградените отнесоха призовете, феновете се радваха и скърбяха със състезателите, всеки от нас си отиде от събитието малко или много променен. И със сигурност, пожънал нови знания от различен вид.

За нашия екип денят, освен горещ, беше и динамичен, и вълнуващ. В търсене на любимия си велосипедист се наредихме на рампата пред билетния център, от която щеше да се състои финалният дроп. Да – за най-огромно съжаление на всички присъстващи, обявеният в предварителното представяне последен скок към фонтана така и не се състоя...

Големият екран на партера на НДК даваше добър поглед към цялото трасе (вътре и извън сградата). Благодарение на него виждахме представянето на велосипедистите дори в участъците, които иначе оставаха скрити за погледите на мнозина.

fa4ffd30-adfd-5b8a-194a-4ce5425475c0Булфото

Струваше ми се, че не само колоездачите, но и всички посетители участваха в някаква надпревара по стълбите и коридорите. Разбира се, дошлите на събитието искаха да следят отблизо спусканията и скоковете, затова трябваше непрекъснато да се качват и слизат от етаж на етаж.

Хората във всички посоки се щураха, търсейки своето удобно местенце за преминаване и наблюдение. Съвсем разбираемо, те не можеха да знаят къде ще се натъкнат на преграждащите ленти и затворени врати и къде няма.

5e89226d-ef01-903b-b6eb-f31135731388Габриела Русинова

Иначе красиви моменти в надпреварата определено не липсваха. Най-атрактивен за мен беше скокът от рампата на самия старт. Същият беше напълно видим само за хората, които се качиха към покрива. Несъмнено наблюдаваният от толкова близо дроп беше много по-въздействащ от прожектираното върху видео стената.

Преминаването на серията стълби, последвани от рампи във вътрешността на сградата, което следваше, беше интересно, но и коварно за някои участници в надпреварата. Скокчетата на първия етаж, преди излизането на терасата, също доставиха радост на окото, но много повече тръпка имаше в последния дроп, за който споменах в самото начало.

В крайна сметка най-голяма радост ми доставиха страстта и ентусиазмът, с които всички състезатели се спускаха през цялото време. Индивидуалните участници и представителите на различните отбори – български и чужди, не бяха на една възраст, но се състезаваха с хъс и желание, достойни за уважение.

Във въпросната надпревара, по ирония на съдбата, нито един приз не беше грабнат от българин (въздишка) - победител стана словакът Филип Полк. Въпреки това не можем да отречем, че за нашите сънародници, а и за публиката, Ride The Palace беше значимо събитие поради няколко причини. То не само даде възможност за изява на колоездачите в градския даунхил, но и надеждата, че това е само началото на развитието на дисциплината у нас. За повече снимки от събитието, посетете галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април