Дишане в бягането

Много важно за добри джогинг резултати
Дишане в бягането

"Има дни, има дни, в които тичането не вървииии..."

Не, това не е част от припева на неуспешен кавър на популярната българска песен :) А реалност, с която сме сигурни, че се сблъсквате понякога в редовната си джогинг практика. Разбира се, пониженото ви представяне в сесията може да се дължи на куп условия: промяна в хранителния ви режим, липса на сън, повишени нива на хормоните на стреса...

Но освен изброените причини, още нещо може да намали продуктивността в тренировката и това е... начинът, по който дишате, докато тичате.

От правилното дишане, както и от персоналния ви аеробен капацитет, зависи дали мускулите ви ще получат достатъчно кислород. И дали въпросното количество ще им стигне да работят на максимални обороти.

Дълбоко, дълбоко

Всъщност, докато бягате, междуребрените ви мускули се съкращават и напрягат, като по този начин допълнително ограничават вместимостта на дробовете.

За това е важно да дишате дълбоко, от корема, за да позволите, въпреки очевидните анатомични препятствия, гръдният ви кош да се изпълни с въздух и повече кислород да достигне до мускулите ви.

Сигурен белег, че не дишате правилно, е гаденето по време на сесия и/или бързото задъхване, появяващо се скоро след началото на тренировката. С две думи: ако искате да постигнете по-добри резултати в тичането, научете се да дишате дълбоко. Разберете как тук.

В ритъм

Ето ви трик, който ще ви помогне да регулирате дихателния процес по един сравнително лесен начин. Та, при умерено темпо на тичане, вдишвайте и издишвайте последователно на три-четири крачки.

Обаче, ако сесията ви е интензивна, вдишвайте и издишвайте на една-две крачки. В случай, че изпитвате затруднение да влезете в ритъм, намалете скоростта и пробвайте отново.

Важно: в по-хладно време задължително дишайте през носа. Защото дробовете ви не обичат в дома им да се установяват, макар и временни, ледени атмосферни условия. В случай, че все пак ги изненадате с по-хладен въздух, има вероятност те да ви отговорят с бунт от кашлица и зачервено гърло.

Не искате това, нали? Е, тогава използвайте носа си по предназначение – така ще се научите да дишате много по-дълбоко и пълноценно. Ако ви е трудно в началото, упражнявайте се непрекъснато. Защото и в този случай, съвършенството се крие в практиката ;)

Е, сега можем само да ви пожелаем успех! Тичайте като зайци, гонени от лисица – бързо и ползотворно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май