Готови ли сте за маратон?

Ще бъдете! Ако тичате :)
Готови ли сте за маратон?

Имаме ново джогинг предизвикателство за всички, които отговарят положително на въпроса в заглавието. Скъпи приятели, включете се в ежегодния маратон до Черни връх, Витоша, в края на месеца! 

Планинското бягане ще се проведе на 26 август (неделя), започва в 9:00 часа, а сборният пункт е НДК, билетен център, София. Повече информация за надпреварата (дължина на трасето, формуляр за записване и т. н.) може да намерите тук.

Що се отнася до онези от вас, които ще пропуснат състезанието, защото не се чувстват готови за него, не се отчайвайте! Ако сте упорити и постоянни в подготовката си, скоро и вие ще застанете на стартовата линия. И кой знае... Може да финиширате първи :) 

Междувременно, нека ви дадем един полезен съвет – тичайте редовно. А за да сме по-конкретни в препоръката си, ще ви предложим следната схема*: 

Понеделник

Вторник

Сряда

Четвъртък

Петък

Събота

Неделя

Общо

Почивка

10 км

20 км

6 км

Почивка

30 км

Почивка

66 км

Целта е към най-дългата си сесия през седмицата да прибавите още една по-продължителна и няколко по-кратки. Не се съмнявайте, че тези своеобразни допълнения ще ви помогнат да подобрите издръжливостта си, както и времето, за което изминавате различните разстояния.

Не забравяйте:

  • Да си почивате с ходене, когато почувствате нужда

А в края на всяка тренировка увеличавайте темпото, с което тичате. Защо? Ами, много просто. Финиширането е едно от най-големите изпитания във всеки маратон както във физическо, така и в психическо отношение.

Иначе казано, пригответе се за него предварително, активирайки волята си в последните няколко километри. 

Е, тази година може да не тичате до Витоша. Следващата обаче няма да пропуснете, нали? 

*Това е примерна схема. С други думи, свободни сте да разместите дните за почивка и за тичане, както пожелаете. Или да намалите или увеличите избяганите километри. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май