Готови за скално катерене

За всички начинаещи ентусиасти
Готови за скално катерене

Най-важното

Как да не изглеждам глупаво?

В никакъв случай не носете твърде къси шорти. Когато ремъците от седалката се впият в бедрата ви, облеклото ви ще стане още по-неподходящо за катерене.

Спортни панталони или клин ще ви свършат по-добра работа. Имайте предвид, че отдолу ще ви гледат доста хора или най-малко – поне един.

Освен това целта е да се чувствате комфортно в кожата си и да имате разумен обхват на движение.

Настроени сме за откровения днес и за това, специално за вас, ще отключим прашния скрин със спомени. Обаче не за да ви отегчаваме с банални любовни истории (разполагаме с доста все пак), а за да ви подготвим, надяваме се, за ново спортно предизвикателство.

Първото ни скално катерене се случи в Пиренеите. Тук, на това вълшебно място, за първи път разбрахме какво означава, в буквален смисъл, да изкачваш върхове. Борбата беше безмилостно жестока, така да се каже.

Половин час "катерене" премина в убеждаване, че "въжето няма да се скъса" и в обяснения как да продължим, вместо надолу, нагоре.

Няма да ви лъжем. Началото беше кошмарно, но точно то ни накара да опитаме отново. Просто по природа сме свикнали да проявяваме магарешки инат. Другата причина е, че няма по-страхотно упражнение за тялото и за душата от... скалното катерене. Оставяме настрана факта, че за половин час с него човек може да изгори над 600 калории*.

Катеренето учи на концентрация. Учи на неподозирана издръжливост и логично – унищожава много енергия. В крайна смета то развива безкрайно необходимото, според нас, условие за живот: да вярваш, че когато всичко свърши, има и още малко. Обаче "то" е горе, на върха, и за да го стигнеш, трябва да впрегнеш цялата си воля и дух. А това, както знаем, не винаги е лесно.

В желанието си да ви накараме да опитате скално катерене това лято (ако все още не сте), подготвихме този скромен инструктаж за начинаещи. Дано ви свърши работа, както на нас преди време.

Няма да паднете: Това ще се случи само, ако някой злобар нарочно пререже с ножица или нож основното въже, за което са завързани останалите. Но все още не сме попадали на такива злобари.

Разберете, че начинаещият катерач е толкова добре обезопасен, че вероятно не е бил така спокоен дори в утробата на майка си. Ако все пак се подхлъзнете, просто ще останете да висите във въздуха. Чудесно е, нали?

Няма нужда да познавате всички възли и техники, използвани при катерене: Инструкторът ще се погрижи за всичко, приятели. Оставете го да си върши работата. Той ще провери дали основните ремъци и въжета са стегнати добре и всичко останало.

В началото не трябва да ви вълнува начина, по който сте "закачени" за скалата и защо точно така. Единственото, за което сте отговорни са... връзките на обувките ви. Проверете дали са добре стегнати, в случай, че все още изгаряте от желание да бъдете полезни.

Няма нужда от силни ръце: Хич не можете да се набирате? Няма проблем. Катеренето, особено при начинаещите, изисква да си служите преди всичко с краката. Те са много по-силни от ръцете и няма да се уморят толкова бързо.

Разбира се, горните крайници също са полезни, но с тях ще си служите по-професионално, когато станете добри в катеренето. Само да отбележим нещо важно: при спускане и при очевидно остри скали, никога не си позволявайте да си помагате с ръце, защото може да ги нараните лошо.

Обаче можете да...: В случай, че вече сте накрая на силите си и почувствате адска нужда от почивка, отпуснете се в седалката. А! Преди това предупредете човека, който ви държи с обезопасителното въже.

Сега разтъркайте ръце и крака и когато прецените, че сте готови, продължете.

Всъщност истинските катерачи никога не бързат към върха. Те отделят време да се насладят на гледката. Нещо повече: абсолютно вярват, че ще го стигнат все някога.

Така и вие: вярвайте си и не се отказвайте. Не само от скалното катерене, а от нищо, с което мечтите са ви позволили да се захванете.

Е, успех! Обадете се, когато стигнете върха. И си спомнете за нас :)

* Има се предвид човек с умерена физическа активност и тегло в рамките на нормалното

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април