Активна ваканция: 4 тонус идеи за цялото тяло

Мързелуването е скучно и най-лесно може да се разнообрази с... движение
Активна ваканция: 4 тонус идеи за цялото тяло

Определено си падаме по активните ваканции – мързелуването на плажа или на сенчеста поляна е супер, но след първия ден ни доскучава. За това редуваме нищо-правенето със най-различни игри и закачки – хем за спорта, хем за забавление. И обикновено ни се случват незабравими почивки (до следващото лято :)).

Вероятно и вие имате своите любими занимания с приятели, но замисляте ли се за реалната полза от тях? Е, ние ще се опитаме да подредим най-популярните според това коя част от тялото натоварват най-много. Списъците ще бъдат кратки, но няма да включват така популярните "печене на пържоли на жар", "бъркане на домашно мохито", "смесване на мента със спрайт на плажа" и т.н.

Започваме с няколко летни забавления, които натоварват комплексно цялото тяло, а ако искате да споделите и вашите игри – моля, заповядайте! Ще ви бъдем благодарни.

Федербал

Е, ако си падате по тениса, най-добре – в него наистина използвате мускулите на ръцете, корема и гърба при цялото това размахване с ракетата. Но за целта ви трябва корт, защото поляна или нагорещен пясък едва ли ще ви свършат работа.

Обаче добрият стар федербал е идеален и в двата случая, стига само да няма вятър. При него се използват същите мускулни групи, но и тези на краката – има доста движение след перцето, а и подскоци.

Плажен волейбол

Класика в летния жанр. Пробвали сме го и във вариант "полянен волейбол", ама трудно се намират толкова равни тревисти терени, дори на полето...

В плажната вариация на волейбола работят всички мускули в горната част на тялото, но и краката – вероятно сте забелязали, че равновесие върху пясък се пази доста по-трудно. Играта предполага доста сериозно тичане (и мятане), така че си е супер сериозно кардио.

Само внимавайте със слънцето – помним случаи (забележете множественото число!), в които сме приключвали волейболния си ден с ужасни и неравномерни изгаряния + световъртеж и отпадналост заради дехидратацията. Освен слънцезащитни мазила и подходяща шапка, пийте вода и негазирани течности с електролити, за да не си причинявате дискомфорт.

Хайкинг

От английски, в буквален превод, хайкинг означава пешеходен туризъм, екскурзия, но предполага разнороден терен (изкачвания и спускания) с различни степени на трудност при прехода му. Напоследък е популярен и у нас, което въобще не е учудващо – имаме толкова красиви планини, че е престъпление да не правим преходи в тях.

Хайкингът натоварва най-вече краката, но истината е, че трудният терен рефлектира върху мускулите на цялото тяло, при това по съвсем нов начин. Ако се съчетае и с къмпингуване или посещение на хижа за през нощта, може да се превърне в изключително тонизиращо приключение.

Плуване

Има ли смисъл да обясняваме? Тук се работи за всичко – от раменете до прасците, и сериозните групи мускули се напрягат доста добре.

Големият плюс, разбира се, е плуването в море или океан – вълнението оказва още по-голямо напрежение върху цялото тяло.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май