5 мита за бягането

Защо да ходите, като може да тичате!
5 мита за бягането

Колкото повече бягате, толкова по-позитивни ще са резултатите върху психиката и тялото ви!

Лекотата, с която ще ви дари бягането не може да се сравни с какъвто и да е било друг вид спорт. Ще ви зареди с тонус, добро настроение и не на последно място ще ви накара да се почувствате свободни като птички.

За тичането не са ви необходими специални предварителни подготовки. Тениска, анцуг или спортен клин, чифт удобни маратонки и бягайте - на където ви видят очите!

Предлагам ви 5 от най-разпространените митове свързани с бягането:

Без болка, няма резултат!

Тичането с промяна на темпото е ключа към постигане на добри резултати. Да бягаш до пълно изтощение не е тайната рецепта за перфектна форма! Започнете от леко натоварване, особено ако сте начинаещи и постепенно увеличавайте темпото.

Тичането причинява наранявания!

Малка част от бегачите получават контузии по време на бягане. Ако всеки път бягате на трева, която не е пригодена за тази цел, то така значително ще увеличите риска от контузии. Избирайте терена си разумно! Правете добра предварителна подготовка със загряване на тялото.

Бягане без почивен ден!

Почивката ще даде възможност на организма ви да се възстанови. Тялото ви се нуждае от нея, за да свикне към новия тип натоварване. Мнозина забравят този факт и впоследствие се чудят, защо не виждат резултати от тичането.

Тичането е само за млади!

Бягането е отличен начин да се поддържате в добра форма независимо на каква възраст сте. Темпото и продължителността на натоварването зависят изцяло от вас! Не се насилвайте да правите невъзможни неща. Съобразете се с физическата си подготовка, възрастта и евентуално ако страдате от конкретни заболявания.

Скъпите маратонки са по-добре от евтините!

Няма значение колко скъпи и маркови са спортните ви обувки! Важното в случая е да пасват на вашите крака, така че да се чувствате комфортно и без болка в ставите след тренировка. Да изградите правилна нагласа към тичането е това което ще ви гарантира отличните крайни резултати.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април