Масаж, който приспива

Може да ви се случи само в Бали
Масаж, който приспива

Е, не точно. Може да ви се случи навсякъде, където предлагат балийски масаж. Дори тук, у нас, в някое уютно студио на удоволствията. Защото техниката от далечния Индонезийски архипелаг се слави с магнетичните си ориенталски аромати, съпроводени от здраво пипане. Вижте какви неща се случват – в Тайланд едва ли не ви бият и подготвят за йогини, а в Бали основно ви галят. Е, и малко ви "налагат"– ей така, за разкош! Какво ли няма да видим в този живот, а?

В основата на балийския масаж стои философията за привеждане на жизнените енергии в баланс. Той комбинира в себе си трикове като рефлексология (третиране на точки от тялото, съответстващи на определени органи) и ароматерапия. Традицията на Бали повелява при процедурата да се въздейства върху определени точки от тялото, подобно на шиацу масажа и акупунктурата, поради което можем да заключим, че въпросната масажна техника е едно от многобройните чада на Аюрведа медицината.

Вълшебството се твори върху легло за масажи, а тялото на клиента бива обилно обгрижвано с есенциални масла, ухаещи на сандалово дърво, жасмин, роза, чампака (индийска магнолия) и плумерия. Ароматите са подбрани така, че да предизвикат у всеки дълбоко отпускане и наслада. За лечението на специфични оплаквания се използват отвари от лимонова трева, чесън или джинджифил.

Процедурата се извършва върху цялото тяло. Една от основните й цели е тотално отпускане на напрегнатите мускули и ума. За съжаление, нежността на ароматните масла и масажните кремове не отменя здравия натиск, прилаган за дълбоко отпускане на мускулатурата. Но нека погледнем от хубавата му страна – без него нямаше да се проявява и истинският облекчаващ ефект.

В пристъп на нежност и страст вашият островен спа гуру би включил стандартни техники като размачкване, галещи и плъзгащи движения, нежно разтягане и миофасциален масаж (отлепване на кожата с кръгообразни движения, което цели отпускането на слоя съединителна тъкан, разположена между кожата и мускулите). Ауч! Подложилите се на балийската магия споделят, че освен облекчаването на мускулните болки, се забелязват и редуциране на мигрената и дихателните проблеми, както и подобряване на съня. .

Масажът се предлага в доста големи спа центрове и студиа, но по отношение на автентичността му не можем да кажем нищо, тъй като още не сме го пробвали :) А вие изтръпвате ли вече при мисълта за екзотичното приключение?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април