Какво знаем за акупунктурата? Част 2

Интерпретация на съвременната медицина
Какво знаем за акупунктурата? Част 2

След като разгледахме акупунктурата през погледа на китайската традиция, е време да видим какво има да каже по въпроса модерният учен от западния свят.

Съвременната медицина предлага 5 взаимосвързани интерпретации за действието на акупунктурата:

  1. Локална. Възможно е акупунктурата да стимулира нервните влакна, намиращи се в кожата и мускулите. По този начин се предизвиква импулс, водещ до разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на кръвообращението в съответната зона. Това е в състояние да допринесе за по-лесното възстановяване на тъканите.

  2. Сегментална. Нервният импулс, предизвикан от иглата може да доведе до локално потискане на чувството за болка. Това отчасти се дължи на секрецията на енкефалин (естествено "болкоуспокояващо" вещество в организма) в отговор на импулса. Отделни научни данни свидетелстват, че по болкоуспокояващ ефект акупунктурата се доближава до морфина.

  3. Извънсегментална. Нервният импулс е в състояние да достигне чак до мозъка и да предизвика секреция на ендорфин, който също има болкоуспокоително въздействие. В случая е без значение коя част от тялото подлежи на акупунктура, необходимо е да бъде предизвикана нервна стимулация в достатъчна степен.

  4. Централно-регулаторна. Хипоталамусът и лимбичната система също могат да бъдат стимулирани в следствие на акупунктура, като в резултат от това възниква цялостен успокоителен ефект.

  5. Миофасциални тригерни точки. Това са малки "възелчета", които се образуват в мускулите в следствие на контузии или неправилни двигателни навици. Тези възелчета имат свойството да ограничават движението в съответната част от тялото. За щастие, те са чувствителни на натиск и акупунктурата може да допринесе за тяхното отпускане.

"Студените" факти

Данните от научни изследвания сочат, че ефектът от акупунктурата не е само плацебо. За съжаление, проведените до момента проучвания са недостатъчни и са установили, че традиционната китайска методика допринася единствено за:

  • Облекчение при гадене и повръщане

  • Облекчаване на болки в гърба

  • Облекчаване на хронични болки в коленете

  • Облекчаване на следоперативна болка в зъбите

Обобщение

Трудно е да бъде изведено категорично обобщение, тъй като въздействието на акупунктурата се влияе изключително много от социални, културни и психологически фактори. Тази техника със сигурност може да бъде използвана за облекчаване на гадене, както и за потискане на болката в отделни части от тялото. Ефектите могат да варират от локални до централни. Акупунктура може да бъде използвана като допълнение или алтернатива на масажа за възстановяване обхвата на движение на травмирани части от тялото.

Акупунктурата е безопасна, ако се изпълнява от опитни практикуващи. Доверявайте се единствено на препоръчани и проверени специалисти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май