Противоположностите се привличали...

Защо тогава имитирате партньора си?
Противоположностите се привличали...

Правило ли ви е впечатление, че колкото по-дълго време прекарвате с един човек, толкова повече заприличвате на него и той на вас? В началото може да сте били съвсем различни и всъщност това да е била причината, поради която сте проявили взаимен интерес, но в един момент се оказва, че сте започнали да говорите с една и съща скорост и интонация, използвате едни и същи жестове, мимики и изрази, и дори е възможно походките ви да са станали подобни.

Учените, които разглеждат поведенческата имитация при хората са уверени, че това се случва без да искаме. Копирането на маниерите и говора на другия на практика улеснява общуването с него и в резултат дори започваме да се харесваме още повече.

Сходството между лицевите изражения дори може да способства емпатията или влизане в положението и проявата на съчувствие. С други думи, способността ви да имитирате мимиките на партньора си ви помага да разбирате много по-добре начина, по който той/тя се чувства. Ето защо не е добра идея да прибягвате към ботокс в устните или пък където и да било другаде по лицето. Това може да се отрази на способността ви да гримасничите и да изразявате адекватно чувствата си.

Мимикрията се проявява и в писмената комуникация. Наскоро проведено изследване установява, че хората имат естествена склонност да наподобяват чуждия стил на писане. Изследването представлява размяна на въпроси и отговори в писмен вид между непознати. Анализът показва, че във всяка двойка въпрос-отговор има сходен брой прилагателни, предлози и други части на речта.

Но учените не се задоволяват с това и се заравят в кореспонденциите между исторически личности като психолозите Зигмунд Фройд и Карл Юнг, и поетите Елизабет Барет Браунинг и Робърт Браунинг. Поразяващи прилики между стиловете на писане на тези "двойки" се проявяват именно в моментите, когато между тях цари междуличностна хармония, разбирателство и щастие.

Имайте това предвид в следващия си разговор с половинката. Може да се окаже, че имитацията е един добър комплимент и дори начин да насърчите взаимоотношенията си. И не ограничавайте хамелеонските си способности само в сферата на любовта. Пробвайте да съобразите поведението си с най-трудния си клиент или с шефа, от когото вече цяла година искате повишение на заплатата. Току-виж този път сработило.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май