Култът към фалоса

Едно преклонение пред природните закони
Култът към фалоса

Най-важното

Съвременното преклонение към фалоса:

Ако не сте знаели досега, нашенските кукери също са покровители на плодородието – още от стари езически времена. Мъжете със страховити маски обикновено носят в ръка червен дървен пенис, с който "орат" земята, за да дава богата реколта. Със същите атрибути се мушкат и жените, като благословия – за да раждат деца.

В Япония пък ежегодно се чества Празникът на плодовитостта, по времето на който човешка процесия носи огромен кипарисов фалос пред очите на всички, събрали се да почетат фестивала. Нека споменем и Бутан, където изобразяването на разноцветни фалоси още по време на строителството на сградите, е част от бита и културата на народа.

Посвещава се на Световния ден за борбата срещу СПИН

Ни най-малко не са ми забавни фигурките на пениси, изработени от различни материали. Аз се изправям пред тях, изпълнена с уважение, и разбира се, едва прикрита радостна възбуда. Тези творения би трябвало да са символ на нашата почит към мъжкия атрибут – дар от природата, без чието участие не бихме могли да оставим земна следа след смъртта си. Да, положението наистина е сериозно. И то – открай време...

Говорим за супер древните времена преди разцвета на християнството – епохата на почти повсеместното езичество. Според ирландския археолог Одер Уестроп, още преди да си създадат множество богове, хората наблюдавали живата природа и единственият начин да обяснят нейното функциониране, било да я сравнят с функциите на една нейна дубликатна система – човешкото тяло.

Дъждът се излива от Небето и прониква в почвата, а Земята пази в недрата си кълновете, които ще дадат живот на безброй растения. Представете си, че тъкмо това са наблюдавали младите мгюри – така ще наричаме нашите въображаеми герои от прастаро племе, които ще разкажат историята за фалическото преклонение.

Та, мгюрите гледали как небето сипе дъжд върху земята, и с течение на времето се убеждавали все повече, че треви и растения се пръкват именно с помощта на животворната вода. Е, явно не им отнело твърде дълго, за да се сетят, че пръскащият животворяща течност мъжки полов орган действа горе-долу по същия начин в съприкосновение с женската си половинка. Доказателства за подобни прозрения документира и древногръцкият историк и жрец Плутарх, който казва: "За хората небето имало бащинска роля, а земята – майчинска. Небето оплождало земята със своето семе, а земята зачевала от него и раждала плодове."

И понеже откритието не било никак маловажно, мгюрите, успоредно с племената, разпръснати из четирите посоки на света, пренесли тези проникновения в религията си. Множество мъжки и женски богове, както сами можете да се сетите, били изобразявани с огромни полови органи и символизирали къде плодовитостта, къде героизма и майчинството, къде хармонията в домашното огнище... А много често мъжките и женски божества символизирали изброените качества и явления накуп.

Само за справка, ще споменем имената на някои древни божества, окичили се със званията "плодотворци": индуисткият Шива (изобразяван често под формата на мъжки пенис), древноримският Уран и неговото древногръцко съответствие Зевс (който е безкрайно известен с любовните си похождения над млади девойки от човешки произход), Кокопели – божеството с огромен фалос, почитано от американските индианци. И още много други.

Нека не забравяме, че тези митологични мъже често са свързвали живота си с не по-малко плодовити жени, които също били покровителки на зачатието и живота. Това явление е напълно естествено, тъй като без съдействието на дамите, цялата мъжка плодовитост не би могла да придобие форма и излезе на бял свят.

С почитта към богове и божества се заражда и преклонението към техните любовни атрибути, изобразявани по всевъзможни начини: издялани от камък и дърво, изрисувани на платно или каменна стена, красящи статуетки и накити и така нататък, и така нататък...

Историята продължава да се пише и до днес, макар и е в един по-артистично-забавен контекст. Но това не пречи на всеки от нас да си направи изводите, нали :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май