Закони на привличането: ароматите

Или как индивидуалната телесна миризма на един човек действа като магнит за друг...
Закони на привличането: ароматите

С настоящата тема стартираме едно изследване относно начините, по които хората се привличат и жизнените фактори, които взимат участие в този процес. Човечеството винаги се е вълнувало от темите за флирта и секса(пила), но едва сега започва да се пита каква роля имат те за създаването на поколение, съвместимостта между партньорите и влюбването. Да, задаваме си подобни въпроси и причината е, че съзнателно или подсъзнателно, всеки от нас се опитва да открие перфектния партньор, с когото да създаде стабилна връзка за (почти) цял живот.

Днес ще си говорим за ароматите, и по-точно, за небутилирани миризми, каквито телата на мъжете и жените секретират съвсем естествено. Вярно е, че след като надушват вероятната сексапилосъзидателната роля на тези ухания, хората от търговската индустрия пускат на пазара синтетични продукти, съдържащи подобни характеристики, но... Нека се върнем на нашата си тема за естествените миризми, които никога не могат да бъдат заместени от лабораторно създадени такива. 

Тук ви представяме ви една от версиите за влиянието на ароматите върху сексуалното привличане между хората. Преди няколко години двама австрийски учени – Елизабет Оберзеухер и Карл Грамер, провеждат серия експерименти в същата връзка. Опитите им доказват, че мъжете и жените секретират феромони, чрез които въздействат примамващо или отблъскващо на потенциалния си сексуален партньор.

inm.comПреди да уточним как един човек "надушва" своята половинка обаче, ще кажем две-три думи за женските и мъжки феромони. Първите се наричат копулини, а вторите– андростенони. Според Елизабет Оберзеухер, когато жените са в овулация – тоест, в най-подходящия момент за зачеване на дете, телата им секретират копулини, с които привличат противоположния* пол. Мъжете на свой ред започват да отделят андростенони чрез потните си жлези. (Това обяснява защо някои жени намират аромата на мъжка пот за особено възбуждащ.)

По този начин представителите на силния пол дават знак, че са доловили предразположеността на дамата за евентуална (сексуална) връзка. Оберзеухер добавя, че на жените, които не са в овулация, ароматът на андростенони въздейства по-скоро отблъскващо. Но австрийският учет твърди още, че дамските и мъжки "парфюми" са нещо много повече от сигнал за възпроизводителна готовност.

По думите на Оберзеухер, копулините и андростеноните предават и генетична информация, която се възприема от двата пола на подсъзнателно ниво. Получава се така, че един мъж или жена подбира своя партньор в зависимост от неговото ДНК, или по-точно – според т.нар. обща хистологична съвместимост. Тя представлява набор от гени, свързани с имунната система на всеки индивид.

За нас все още не са ясни механизмите, благодарение на които информацията за хистологичната съвместимост се предава чрез феромоните. Но изследването на австрийските учени ни предоставя други важни знания в тази връзка: телесните аромати са строго индивидуални за всеки човек, досущ като неговата комбинация от гени.

Нещо повече – след проведени от екипа на Оберзеухер и Грамер експерименти става ясно, че дамите и мъжете най-често изпитват влечение към хора с ДНК, което е коренно различно от тяхното собствено. Отговорът за това предпочитание се крие в природната заложеност на всички индивиди да създадат здраво, устойчиво поколение.

Така например, ако дадена жена открие партньор с подобен на своя генетичен код, тя гарантира на децата си имунитет срещу ограничен брой болести. Тъкмо обратното: двама родители с напълно различен генетичен код ще подарят на бъдещото си отроче много по-мощна имунна защита. 

От всичко казано дотук стана ясно, че привличането между хората се основава на размяната на феромони и генетични послания. По пътя на тази логика се убеждаваме за пореден път, че природата винаги се е стремяла да запази човечеството от унищожение. Но това може би е само частица от истината. Занапред ще продължаваме да разискваме други фактори от материално и нематериално естество, които също имат за цел да подсигурят щастливото съществуване на живия свят. 

 

*За съжаление, в изследването не се споменава нищо за действието на този механизъм при хора, които изпитват влечение към същия пол, но все пак трябва да се отбележи, че ароматът е само един от факторите, които изграждат сексапила.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април