Жена да ти изпие акъла

Защо мъжете оглупяват при взаимодействие с нежния пол?
Жена да ти изпие акъла

Ако има нещо, с което мъжете са пословични, то това е страхотното им умение да се държат като пълни олигофрени в присъствието на нежния пол. Едва ли някой от нас ще си го признае открито, но всеки път, когато ни се наложи да взаимодействаме с една или повече жени, нещо в главите ни просто отказва да функционира по очаквания от нас начин. И тук не говорим за срам, а за нещо, което науката и до ден днешен се опитва да обясни.

Едно наскоро проведено в Холандия изследване си поставя задачата да провери възможно ли е мъжете да оглупяват дори от мисълта, че ще им се наложи да общуват с непозната жена. За целта учените събират група студенти (както младежи, така и девойки) и проверяват когнитивните им способности с помощта на класическия тест на Струп, където наименованията на различни цветове се изписват с противоречиви краски:

Кирил РусевИдеята е, че изчитането на списъка на глас е може и да лесно, но назоваването на цвета, с който е изобразена съответната дума, изисква доста повече умствени усилия. Подобен набор от думи е представен на участниците и се засича времето, за което всеки един от тях се справя с него.

След това те са въвлечени в друга задача, която представлява четене на списък от думи пред уебкамера. Казва им се, че на компютъра, свързан с камерата, седи човек, който трябва да познае прочетените думи по движението на устните им. Единственото, което доброволците знаят за този човек, е неговото име (което може да е мъжко или женско).

После следва още един тест на Струп за проверка на степента, в която студентите са "оглупяли" след цялото това издевателство. В него резултатите на женските представители на групата остават непроменени, независимо от пола на техния дистанционен наблюдател. Мъжете, които са чели думички пред дами обаче, се представят значително по-зле на този втори тест.

inm.comВъв втори експеримент същите учени събират други хора и постъпват с тях по сходен начин. Отново започват с тест на Струп, след който участниците са информирани, че им предстои да четат думи пред камера. Половината от тях знаят, че ще бъдат наблюдавани от мъже, а другата половина – от жени. Но това четене така и не се състои. Вместо това, хората са заставени да преминат директно към втория, контролен тест на Струп. Както може би се досещате, единствено мъжете, които са очаквали да влязат във взаимодействие с жени, са с влошени когнитивни способности.

Въпреки че коментарът на учените не дава конкретно обяснение защо се случва така, може да се предположи, че младите мъже, като цяло, прехвърлят мисловните си функции на други части от тялото (за които се знае, че не са особено интелигентни), когато си имат вземане-даване с жени.

Резултатите могат да бъдат тълкувани и в контекста на стереотипните социални очаквания, според които силният пол трябва да "впечатлява" женския по време на общуване. Естествено, това са само предположения, макар и някои изследвания да демонстрират, че колкото повече човек се старае да направи добро впечатление, толкова повече мисловна енергия изразходва той. Така, например, белите с расови предразсъдъци "оглупяват" след общуване с цветнокожи и студентите с по-ниски доходи демонстрират влошена мисловна дейност под наблюдението на свои богати връстници.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май