Чушкопечене и бурканизиране

Или как приготвяме любимите си чушки за зимата
Чушкопечене и бурканизиране

Помните ли късните лета от детството, когато сте дивели край блоковете, обгърнати от романтичен чушков аромат? Този мирис е упоителен, незабравим, вълшебен... Е, не за всички – на някои не им понася добре, но това е друга истоория.

Ако искате да омагьосате хлапетата пред блока си или просто да отмъстите на съседите за нещо, сега имате възможност да научите бабините трикове за печене на чушки. Освен всичко друго, те ще ви помогнат да сплотите семейството с една хубава "опушена" салата.

Обикновено домакините предоставят на чушките за зимнина две възможности: или да влезнат без бой във фризера, след като са били бланширани, или да "гушнат" аспирина и да бъдат консервирани в буркани.

Руслана РусеваЦелите предопределят избора. Докато решите дали ще бланширате и затваряте на хладно или ще "бурканизирате" по-голямата част от чушките си, нека ви разкажем как се справихме с печенето на 12 килограма чушки наскоро:

  • Изчистихме добре чушките с по-правилна форма (поради разбираеми причини тумбестите и твърде едри не влизат в уреда за печене, а и не се изпичат равномерно)

  • Включихме чушкопека да загрее предварително – около 15 минути, преди да пъхнем първата жертва

  • Подготвихме шиша за вадене на опечените тела

  • Снабдихме се с нужното количество буркани

  • Приготвихме дълбок съд. Вътре постлахме торба, в която да задушим чушките – така им помогнахме да омекнат след изваждане от "пещта". Последното пък гарантира по-лесното им белене и наместване в бурканите.

  • Когато чушкопекът се нажежи хубаво, поставихме вътре първата чушка. Тя стана готова за около 2 минути. Някои хора се ориентират за степента на изпеченост по пукащия звук, който зеленчукът издава. Той обаче може да се чува още от началото, затова съветваме да наглеждате зорко процеса на изпичане, като отваряте капачето на чушкопека от време на време.

  • Хубаво изпечената чушка трябва да се сдобие с равномерно загоряла коричка – внимавайте да не препечете зеленчуците.

  • Колкото повече време гори чушкопекът, толкова по-бързо стават готови чушките. След около час работа, те вече се изпичат за около минута, даже и по-малко.

  • Тъй като приспособлението за печене запазва високата си температура доста време след изключване, дръпнахме щепсела, когато дойде време да пъхнем последните 5-6 чушки.

Това е то, печенето. Ако сте решили да "затваряте" в буркана, не забравяйте да извършите тази процедура, докато чушките са още горещи, за да могат да образуват необходимия вакуум. Въоръжете се с аспирин и сол. За всеки буркан са нужни по два счукани аспирина – първият се изсипва на дъното, а вторият – върху последния ред чушки.

След всеки ред чушки, който нареждате в буркана, добавяйте по щипка сол (може и на кристали). Последната щипка поръсете най-отгоре, заедно с втория аспирин. След това затворете бурканите и ги поставете с капачката надолу, за да предотвратите нахлуването на нежелан въздух.

Надяваме се, че сме били достатъчно изчерпателни в споделянето на чушкопечения си опит. Замириса ли ви вече на познатия аромат? Ако не, то на първо време поне зарадвайте очите си в галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май