Сурова слънчева торта от СЛАДКИШНИЦАТА

Сладко съвършенство без готвене
Сурова слънчева торта от СЛАДКИШНИЦАТА

Вярваме, че Антония Вичева и нейното превъплъщение СЛАДКИШНИЦАТА нямат нужда от представяне, но все пак ще се опитаме да дадем някаква приблизителна представа за неведомите.

Тони прави сладки неща така, както Юсеин Болт спринтира на къси разстояния и както Феликс Баумгартнер скача от Космоса. Ако имаше производствения капацитет, Тони щеше да накара всички сладкарски цехове в България да затворят врати и да се преориентират в изработката на мебели от масив и ковано желязо.

За голям късмет на сладкарските цехове и за наша ексклузивна радост, Тони работи бутиково и по поръчка. А за нещастие на сърдечно слабите, отскоро има и сайт. На него, освен че ще продължи да ни тероризира визуално, тя ще публикува и рецепти, както и много съвети за хората, които обичат да си угаждат, но не искат това да става за сметка на здравето им. Обещала е да споделя голяма част от съдържанието му и с нас. Това, което следва, е доказателството, че Тони спазва обещанията си. Вадете лигавн... пардон, тетрадките.

*****

Да се направи сладкиш, който да впечатли, да е сравнително лесен и да не предизвиква неприятни емоции и страх дали ще се получи, е въпрос само на идеи и налична рецепта. Печенето е деликатен процес, който ужасява не един или двама кандидат-сладкари и изисква опит и… добра фурна. Едно от сравнително новите предизвикателства, с които съм се захванала, е приготвянето на торти и сладкиши без печене, които да са ефектни както на външен вид, така и на вкус.

Затова днес ще ви предложа да направите сурова торта, която не изисква потене над печката и трепетно очакване на резултата. Изискват се само малко занаятчийски умения и търпение, и на бял свят може да се появи нещо любопитно, вкусно, богато на полезни съставки и (някой може дори да не повярва) задоволяващо напълно глада ви за сладко.

Ако обаче имате лоши спомени от работата си с глина и пластилин като деца, винаги можете да импровизирате и да направите сладкиша си в чаша, за да не изпитате разочарованието на "разпадналата се торта".

Инструментите, които ще ви трябват за този сладкиш, обикновено се срещат в почти всяка кухня – пасатор, който обича да работи под напрежение, блендер или мелачка за ядки, кухненска везна.

Количество: 10 порции

Време за приготвяне: от вас зависи

Необходими продукти:

За блата:

70 гр сушени смокини
70 гр сушени фурми
200 гр бадеми
1 с.л. сурово какао
щипка сол

За първи ред крем:

350 гр кашу
натурален екстракт от ванилия
150 гр агаве сироп (или мед)
30 гр какаово масло

За втори ред крем:

120 гр сушени кайсии
2 с.л. настърган пресен кокос

827f5fd0-44d4-6d4b-1a65-b1b4a87e1470Антония Вичева

Методологията:

Накиснете в студена вода кашуто и го оставяте да престои поне 2 часа.

За приготвянето на блата на тортата накиснете смокините и фурмите за около 30 минути. Отцедете ги след това и ги смелете с пасатор или в блендер, докато се получи гъста еднородна смес. Смесете ги със смлените на малко по-едри парчета бадеми, какаото и солта.

Разстелете сместа във форма за торта (около 24 см) с отварящ се ринг, като, по желание, можете да направите страничен борд на тортата или да я оставите с по-дебела, равна основа.

На този етап от подготовката накиснатото кашу би следвало вече да е омекнало и да е станало готово за пасиране. Разбъркайте го заедно с останалите продукти – агаве сиропа/меда, ванилията и какаовото масло, разтопено на водна баня, и пасирайте до получаването на фина кашица. Ако сместа е твърде гъста, можете да добавите течност (използвайте вода или прясно изцеден плодов сок, например). Изсипете я върху основата и я оставете да престои в хладилник един час.

Докато си пиете чая/кафето и търсите нови рецепти в интернет, чакайки да мине този час, накиснете и сушените кайсии.

И така – вече би трябвало да имате почти готова торта, която се е стегнала от какаовото масло и може ефектно да бъде завършена и украсена. Пасирате кайсиите с малко течност и кокосови стърготини, изсипете ги върху тортата и украсете по желание. Аз използвах червени боровинки, които придадоха много прекрасен цветови акцент, както и белени сурови бадеми.

Имайте търпение, защото резултатът си заслужава. Внимателно отстранете ринга на тавичката, в която сте подредили ред след ред може би първия си суров сладкиш. Ако не сте сигурни, че ще успеете да го направите във форма, без да се разтече при отварянето, просто наредете в прозрачни чаши трите реда суров разкош – ефектът ще е същият. Ако сте успели обаче, би трябвало да се получи този резултат:540e576b-e508-8f50-c0bc-023ed17f77ebАнтония Вичева

Остава единствено да поканите гости и да споделите с тях. Сладкишът е много засищащ, затова не се насилвайте да го изяждате сами!

Пожелавам ви успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април