Пиле „Шрирача“

Нема такова животно!
Пиле „Шрирача“

Пътят към същината на всяка рецепта в този сайт е застлан с една купчина информация, която определено не ви интересува, но пък ние си държим на нея и просто няма как да ви я спестим.

Та, този път историята е за пърженото пиле. Или по-скоро за това как до края на живота си няма да вкуся пържено пиле. И то не, защото е вредно. Има храни, които карат небцето ти да ликува, докато артериите ти пищят за помощ. Обикновено зовът на вторите остава нечут.

Не бях опитвал пържено пиле от години и вярвах, че то е една от тези храни. Явно с времето вкусът ми се е попроменил, защото, когато това се случи, и артериите, и небцето ми, че и изгореният ми език пищяха така, както не сте чували никого никога никъде да пищи. Оттогава аз пържено пиле не ям и няма да ям. Но пък затова тук-таме изпробвам разни негови къде-къде по-софистицирани подобия.

Това е поредното такова и за приготвянето на 4 порции от него ще са ви нужни следните продукти:

  • около 800 гр пилешки гърди

  • 80 мл сос "Шрирача/Sriracha" (тайландски лютив сос, с който можете да се сдобиете в почти всяка по-голяма верига магазини)

  • 1 супена лъжица оризов оцет

  • 3 см парче джинджифил, обелено и настърганоinm.com

  • 1-2 по-големи скилидки чесън, пресовани

  • 1 яйце

  • 1/2 чаша брашно

  • 1 1/2 чаша галета (най-добре би било, ако успеете да си намерите т.нар. японска или панко галета, с която ще постигнете по-"рошав" и хрупкав облик на панировката)

  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В стъклен съд с капак или тенджера комбинирайте лютивия сос, оцета, джинджифила и чесъна. Нарежете гърдите на 8 приблизително равни ленти и ги накиснете в получената марината. Покрийте съда и го съхранете в хладилника за минимум 1 час или пък за цяла нощ, ако нервите ви позволяват това.

Когато имате готовност, загрейте фурната до 200 градуса и си пригответе 3 купички. В едната отива брашното със солта и черния пипер, във втората – разбитото с 1 супена лъжица вода яйце, а в третата – галетата. Също така ще имате нужда от голяма и плоска чиния, в която да положите овъргаляните пилешки парченца. Което ни довежда до същинското овъргалване...

Взимате парче пиле, поизтръсквате го от маринатата, след което щедро го прекарвате през купите в следната последователност: брашно – яйце – галета. Поставяте го нежно в чинията, пресягате се за следващото и така, докато видите дънцето на съда, в който сте мариновали.

inm.comЗастелете достатъчно голяма тава с хартия за печене и върху нея по възможно най-неартистичен начин аранжирайте овъргаляните пилешки филета. Достатъчно ви е само да има известно разстояние между тях. Да дишат, един вид. В печката.

След изминаването на 20-тина минути, разполагате с 2 опции. Включете вентилатора на фурната, ако разполагате с такъв, или просто усилете печащото устройство на максимална температура. Когато забележите, че пилето придобива зовящо златист цвят, с пъргави движения го обръщате в тавата и му давате още около 5 минути, докато се запече и от другата страна.

Изключвате печката, вадите тавата и опитвате да си намерите ангажиращо занимание, докато температурата на пилето ви позволи да си напълните устата с две парчета от него едновременно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май