Печени кестени

Есенни
Печени кестени

Есента има много приятели, да знаете. А сме сигурни, че напоследък редовно срещате в парка тези. Защото, всъщност, те имат неприятния навик да падат върху главите на минувачите в моментите, когато последните най-малко очакват.

Е, да, точно тях имам предвид – кестените! Не знаем за вас, но ние обичаме да ги виждаме най-вече на трапезата си, при това – печени. Съгласни сме, че се приготвят трудно, но пък си заслужават всяко усилие.

А тъй като сме убедени, че вече и на вас ви потекоха лигите, бързаме да ви запознаем с рецептата.

  • Най-напред си осигурете около килограм кестени.

Съвет: избирайте такива с хубава, лъщяща обвивка. Даже е добра идея преди да ги опечете, да ги оставите да престоят няколко дни.

  • Когато решите, че е време за кулинарни магии, предварително загрейте фурната на около 180 градуса.
  • С помощта на малък нож с остър връх направете лек разрез в горната част на кафявите красавци. Не прекалявайте с хирургическата намеса обаче, защото ако разрезът е прекалено голям, има опасност кестените да започнат да пукат във фурната.

Съвет: важно е да сте подбрали подчертано твърди юнаци, защото те са по-податливи на обработка. Меките се разпадат лесно. 

Готовите мъници подредете в тавичка, като отдолу предварително сложете хартия за печене. Оставете сладурите за около 20-30 минути във фурната, докато обвивката им се разтвори леко. Ей така: 

purplefoodie.com

Съвет: от време-навреме ги разбърквайте, за да се изпекат равномерно.

  • После изключете фурната и им дайте възможност да се погушкат още малко в нея (това е предпазна мярка: в случай, че сте прекалили с разреза).
  • Накрая ги прехвърлете в голяма купа. Обелете ги един по един и ги консумирайте, докато още са топли.

Съвет: Ако под обвивката забележите черни петна, не ги яжте. Това е сигурен белег, че са развалени.

Е, вкусни са, нали? Комбинирайте ги със сладко и няма да съжалявате :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май