Признаваме си, че напоследък сме на пролетна вълна. Тя заля както настроението ни, така и кухнята. Очаквано или не, повечето от ястията, които готвим напоследък, са в свеж зелен цвят: супа от коприва, яйчена салата от рукола и хайвер, спаначени палачинки... Стоп!
Ще си позволим да се върнем отново на спанака, защото тази вечер пак ще го превърнем в кулинарно изкушение. Как ли? Като направим вкусни спаначени кюфтета.
Преди да запознаем и вас с въпросната рецепта, нека преговорим заедно основните достойнства на любимия ни зеленчук.
Както ви е известно, той е отличен източник на желязо. В него има още бета-каротин, витамин К, както и много от витамините от група B.
И на последно място: изобщо не е калоричен – в 100 грама се съдържат само около 23 калории, като 30% от тази енергия идва от протеин (3 грама).
Е, ами да започваме, а?
Предстои ви да готвите съвсем обикновени кюфтета, с тази разлика, че тук основната съставка е... спанакът. Ето и необходимите продукти:
700-800 грама спанак
4-5 картофа
250 грама сирене (по избор)
3 яйца
2 стръка зелен лук
галета (може и брашно), зехтин, сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Най-напред попарете зелено листния зеленчук в подсолена и вряща вода. Целта е той да омекне хубаво.
Докато го чакате да се охлади, сварете картофите. Когато са готови, ги намачкайте в подходящ съд. Добавете лука, нарязан наситно, едно яйце, солта и черния пипер. Настържете сиренето отгоре.
Накрая сложете и изстудения спанак вътре, също нарязан на дребно. Докарайте всички съставки до еднородна смес, от която оформете симпатични кюфтенца.
Разбийте другите яйца в купичка, потопете сладурите в тях, после - в галета/брашно, и ги пържете до златисто в зехтин, в дълбок тиган за предпочитане.
Вечерята е готова. Украсете я със свежи стръкчета от магданоз и добро петъчно настроение.
Както се досещате, може да замените спанака с лапад и дори с коприва – все пролетни изкушения, на които, лично ние, трудно можем да устоим.
Добави коментар