Край на изчервяването

След хирургическа намеса
Край на изчервяването

Не знаем що за проблем е това, защото рядко имаме такъв :) Но сме сигурни, че някои хора с удоволствие биха се отървали от естествената си руменина, издайница на най-съкровените им чувства.

"Клюкарката" се появява, когато голямо количество кръв нахлуе в малките капиляри, разположени под повърхността на кожата. Съкращаването и разширяването на мускулите им се контролират автоматично от нервната система.

Ако стените на въпросните разбойници се свият повече от обикновено, през тях преминава по-малко кръв и, очаквано, кожата на лицето е по-бледа. Aко пък са разширени, през тях преминава повече червена течност и неприятно издайническите петна се появяват веднага.

Смята се, че изчервяването е наследствено и че е получава при различни и силни емоции - от срам до притеснение. А наскоро стана ясно, че има шанс то да бъде отстранено по оперативен път.

Хирургическият метод се нарича ендоскопска торакална симпатектомия – ЕТС. Досега той беше използван само за лечение на хиперхидроза - повишено потене на определени места по тялото, но най-вече под мишниците, на краката и на ръцете.

Как действа ЕТС?

Методът представлява блокиране на нервните влакна (чрез ножица или клампиране) на ниво втори и трети торакален прешлен.

Разбира се, преди да се обезвредят "срамежливците", те се локализират с помощта на мини камера, вкарвана в гръдната кухина след малък разрез.

Пациентите се изписват от болницата обикновено три дни след операцията, която трае от 12 до 24 часа. 

Странични ефекти

Парадоксално или не, основен недостатък на ЕТС е последвалото увеличаване на изпотяването на други места по тялото, най-често по гърба и задната част на краката.

Точно това е причината много специалисти да не препоръчват подобна намеса при хиперхидроза. 

Що се отнася до оперираните заради изчервяване ;), при 1% до 3% от тях също се наблюдава сериозно потене след направената интервенция. 

В крайна сметка голям процент от хората, подложили се на въпросната процедура, за да елиминират руменината, съжаляват за направения избор.

А вие: имате ли подобен проблем? И бихте ли го решили точно по този начин?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 27.11.2012 | 14:30
    Благодаря, за информацията и да задължително ако има нещо ще го споделя :)
  • 2
    от Не е посочен | 21.11.2012 | 16:07
    Отговор на коментар #1 от : Здравей, Наталия! Когато подготвях статията (преди година), процедурата беше голям хит във Великобритания. Що се отнася до това дали се практикува у нас - предполагам, че има клиники, които я правят, но не съм проучила всички, за да мога да ти дам подробна и точна информация. Надявам се, че ако разбереш нещо повече, ще споделиш с нас :)
  • 1
    от Не е посочен | 18.11.2012 | 10:19
    в България прави ли се тази операция и ако е да знаете ли къде се извършва

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май