Кои навици съсипват косата?

Кои навици съсипват косата?

В повечето случаи накъсването на косата е временно и косата може да се поправи и да възстанови здравината си при грижа. Загубата на коса е различна за всеки. Чести симптоми на накъсване и загуба на коса, в зависимост от причината, са: накъсване по дължината, разделени краища, суха коса, груба текстура.

Кои навици съсипват косата?

Продукти за коса и стилизиране

Продуктите, които се използват за боядисване, къдрене или изправяне на косата, съдържат химикали, които могат да отслабят косата и да я направят податлива на накъсване. Дори някои шампоани могат да предизвикат накъсване на косата. Киселинността или pH на шампоана може да повлияе на накъсването на косата. Някои шампоани са алкални или основни, което може да причини отрицателен заряд на косата. Това създава повече триене между кичурите коса и може да доведе до накъсване на косата. Избягването на прилагане на агресивни химикали върху косата и изборът на шампоан с неутрално pH може да подобри здравето на косата.

Прекомерно сресване

Идеята за разресване със 100 движения с четка е мит. Прекаленото разресване на косата също може да причини накъсване. По-скоро трябва да се разресва само толкова, колкото е необходимо, за да бъде оформена.

Топлина и липса на влага

Честото използване на топлина може да увреди косъма и да премахне влагата от него, което може да причини накъсване на косата. С течение на времето следните термични процедури могат да увредят косата: сешоари, преси за изправяне, маша за къдрене. Горещото време и влажният климат също могат да изсушат косата и да увеличат риска от накъсване. Накъсването на косата може да се избегне и предотврати, като се намалят термичните обработки.

Сушене с кърпа

Търкането на мокра коса с кърпа може да увреди косата, да увеличи накъдрянето и да причини накъсване. Мократа коса се къса по-лесно от сухата. Вместо да се търка косата, по-добре е да се увие с кърпа, за да поеме влагата, или да се остави да изсъхне естествено на въздух.

Нередовно подстригване

Нередовното подстригване може да доведе до цъфтящи краища. Тези накъсани краища могат да продължат нагоре по дължината на косата, достигайки до самия корен на косъма. Редовното подстригване може да помогне за поддържането здравината на косата.

Хранителен режим

Храненето играе важна роля в поддържането на здрава коса. Ако хората имат недостиг на определени хранителни вещества, те може да имат отслабена коса, която изглежда суха, без блясък или чуплива. Сериозният дефицит на хранителни вещества също може да доведе до загуба на коса. Яйцата и рибата съдържат биотин, който е от съществено значение за растежа на здравата коса, а бразилските орехи предлагат селен, който стимулира косата. От съществено значение е хората да имат балансирана диета, която съдържа много от следните полезни вещества: омега-3 мастни киселини, протеин, витамин D, желязо, цинк.

ключови думи:
коса

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май