Кога е време да посегнем към четката?

Зависи какво сте яли
Кога е време да посегнем към четката?

За повечето хора миенето на зъбите е ритуал, който се провежда в първите минути след събуждането и в последните преди заспиването. Сред нас има и по-напредничави, които винаги носят четка със себе си и я използват по предназначение след всяко хранене. Много експерти твърдят, че така е най-правилно. Само че от това правило има едно изключение и понякога си заслужава да изчакаш известно време след ставането от масата, преди да посегнеш на зъбите си.

Както обясняват от The Mayo Clinic, миенето на зъбите непосредствено след ядене е добър избор в голяма част от случаите, тъй като по този начин се отстранява останалата храна и бактериите в устата ви биват лишени от условия за просперитет и благоденствие. Но случи ли се така, че току-що сте изяли или изпили нещо с висока киселинност (като цитруси или сок от тях, например) най-добре изчакайте поне 30-тина минути.

Идеята е, че киселината отслабва емайла на зъбите ви и изтъркването им с четка твърде скоро може да допринесе за неговото увреждане. Ето защо, ако знаете, че ви предстои поглъщането на храна или напитка с висока киселинност, можете да изберете или да измиете зъбите си преди това, или да почакате известно време пост фактум.

Още полезни съвети от нас можете да очаквате във фейсбук нюзфийда си. Стига да харесате нашата страница там.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април