Знаете ли колко химикали има в дрехите ви?

Изненадващи резултати!
Знаете ли колко химикали има в дрехите ви?

Ново Шведско изследване публикувано в шведския сайт Må Bra показва, че дрехите, които купуваме съдържат хиляди различни химикали. Дори и дрехи от екологично отгледан памук не са съвсем свободни от отрови.

Тези химикали могат да предизвикат кожни алергии, както и по-сериозни заболявания, както и опасности за природата.

В изследването са ползвани 60 различни облекла от много различни производители. Открити са хиляди химикали. Много от тях не съществуват между обявените от производителите и се смятат за отпадъчни, био продукти или добавени по време на пътуването от производителя до магазина.

1587936Thinkstock/Guliver

Според Джована Луонго, доктор по аналитична химия в Стокхолмския университет, някои от химикалите са подозират или са доказано канцерогенни и отровни за организми живеещи във вода.

Високи дози на отрови са намерени в дрехи от полиестер, както и в памучни дрехи. След изпиране, някои от веществата са изчезнали, но много от тях са останали.

За да намалите съдържанието на отровни вещества в дрехите, най-добре е да ги изперете старателно веднага след като се сдобиете с тях. Също така, опитайте да избягвате купуването на дрехи изработени от полиестер.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април