Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. Сред препоръчителните хранителни продукти са пилешкото месо и яйчните белтъци, казва той, цитиран от британския вестник The Mirror.
"Аминокиселините и минералите, които получавате от пилешкото месо, са идеални за ефективното функциониране на колагена в организма. Яйченият белтък е особено богат на аминокиселина, наречена пролин, която е важен компонент на колагена и ще ви помогне да придадете на кожата си блясък", обясни Райли.
Аминокиселината, наречена пролин, е важен компонент на колагена и ще ви помогне да придадете на кожата си блясък, обяснява още специалистът.
В допълнение, производството на колаген в човешкия организъм се стимулира от витамин С, който се намира в големи количества в горските плодове. Според Рейли една чаша ягоди може да осигури повече от 100 % от препоръчителната дневна доза от витамина. Къпините също имат добро въздействие върху кожата.
Лекарят препоръчва и консумирането на чесън за борба с бръчките: той съдържа серни съединения, които са от решаващо значение за поддържането на целостта на кожната тъкан. В диетата си трябва да включите и бобови растения. Бобът, лещата и нахутът са отлични източници на колаген за поддържане на здравето на кожата, обяснява Райли.
Нутриционистът Олга Редина по-рано заяви, че храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като сьомга, ядки, авокадо и ленено масло, подобряват кожата на лицето и забавят появата на бръчки. Според нея тези вещества имат мощни антиоксидантни свойства. Освен това зеленчуците и плодовете, особено ярките и цветни плодове, са богати на антиоксиданти.
Добави коментар