Есенно-зимна грижа за ноктите

Не забравяйте, че и те имат нужда от вашето внимание през студените дни
Есенно-зимна грижа за ноктите

То се е видяло, че е необходимо да се подготвим за приближаващия студ на кутийки, а колкото по-рано стане това, толкова по-добре. Та, след като се погрижихме за очите си вчера, днес ще фокусираме усилията си върху ноктите. През настоящия есенно-зимен период последните често са изправени пред големи предизвикателства и понясят немалко щети. Но най-вече: страдат от сериозна дехидратация. В резултат се чупят по-лесно, "нацепват” се, а разраняването на кожичките им се превръща в често срещано явление.

Ето няколко от нещата обаче, които можем да направим, за да ги поддържаме в тип-топ форма:

- Да избягваме да ги обработваме с метална пила – топлината, която възпроизвежда същата, допълнително повишава риска от дехидратация. По-разумно е да действаме с хартиена или керамична пила. Или още по-добре: само да изразяваме внимателно маникюра си и временно да преустановим пиленето (или то да се извършва от маникюрист), особено ако го правим хаотично и безразборно.

- Да ползваме редовно хидратиращ продукт за кожичките. В козметичните магазини се продават специални овлажнители, които предпазват нежната обвивка около нокътя от разцепване. Разбира се, бихме могли да употребяваме и натурални средства за подхранване и омекотяване – например, кокосово масло или зехтин. Балсамът за устни също ще ни свърши отлична работа тук. 

- Препоръчително е кутикулите да се отстраняват с избутване внимателно, а не да не се изрязват, защото второто повишава риска от инфекции.  

- Да носим ръкавички! Те защитават от студа целите ни ръце, включително и ноктите, сещате се.

- Да слагаме гумени ръкавици, когато извършваме домакинските си задължения. Защото: голяма част от препаратите за почистване съдържат съставки, които оказват изсушаващо действие върху плочката и отнемат цялата й влага. По същия повод, през зимата е препоръчително да не прекаляваме с лакирането и да оставяме ноктите да си почиват от декорациите от време на време.

- Масажът на ръцете и на пръстите не е само приятна спа глезотия, ами и много добър начин за поддържане на маникюра в добро здраве, имайте едно наум.

Е, да действаме! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май