Да поговорим за мазната кожа

Която не е чак толкова лошо явление, всъщност
Да поговорим за мазната кожа

Мазната кожа се характеризира със засилено отделяне на себум, което пък може да доведе до разширени пори и образуване на пъпки и черни точки. От друга страна, именно дамите с такъв тип кожа са предпазени от появата на ранни бръчки и белези на стареене.

Тази хубава новина обаче я знаем от личните ни козметички - девойките от любимия ни женски сайт Jenite.bg. Момичетата ни увериха, че никак не е трудно мазната кожа да се поддържа свежа и красива и ни дадоха следните безценни съвети: 

Как да я почистваме 

Жените с мазна кожа трябва да се ориентират към измиващ гел с меко антибактериално действие и без съдържание на алкохол. В противен случай рискувате да пресушите лицето си, което пък ще доведе до още по-засилено отделяне на себум, заради стремежа на организма да балансира. Придържайте се към схема, която включва почистване с такъв продукт сутрин и вечер.

Как да я хидратираме 

След измиване на лицето задължително продължете с лек крем, който ще хидратира кожата ви, без допълнително да я омазни. Търсете продукти, на чиито опаковки е изрично упоменато, че са дерматологично тествани и некомедоногенни. Избягвайте съставки, които запушват порите, като например минерално олио, което всъщност означава парафин.

Как да ѝ помагаме

Ако изненадващо се появи някоя пъпка, атакувайте я със салицилова киселина. Тя се съдържа като активна съставка в много продукти против акне, така че няма да ви е трудно да я откриете на пазара. Не забравяйте и превантивната грижа. Веднъж седмично правете маски, подходящи за мазна кожа. Не пренебрегвайте и скраба за лице, който почиства ефективно мъртвите клетки.

Как да се гримираме 

След като сте хидратирали кожата си с подходящ крем, е време да пристъпите към фон дьо тена. Ако нямате зачервявания и несъвършенства, изберете лек матиращ продукт, който нежно ще изравни тена ви и ще ви предпази от лъщене. В случай че търсите по-сериозно покритие, то внимавайте да не постигнете "тортен” ефект, който се изразява в прекаленото натрупване на фон дьо тен.

Задължително изберете продукт в цвят, отговарящ на вашия естествен тон на лицето. В противен случай рискувате да изглеждате като след злополучно посещение на солариум.

Фиксирайте фон дьо тена с прозрачна матираща пудра. В никакъв случай не посягайте към блестящи продукти. Фините светлоотразяващи частички може и да ви допадат, но ако имате мазна кожа с разширени пори, ефектът върху лицето ви няма да е никак приятен за окото. Това се отнася и за ружа, който също трябва да бъде с матов или сатенен завършек. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май