А кое е вашето любимо число?

А кое е вашето любимо число?

Дали е дата на рожден ден, адресът на първия дом или възрастта, числата имат определено значение в живота на всеки човек. Онлайн проучване сред повече от 44 000 души показва, че седем е най-известното число в света. Следващите са три и осем.

1783349

В Китай числото 7 е смятано за късметлийско, защото звучи подобно на китайските думи за "зараждане" и "живот". 7 е символ на сплотеност и се смята за добър знак в отношенията в семейството. Числото 6 е символ на човечеството, а 7 е центърът на човечеството и връзката му със създателя.

7 също така е числото на Вселената и обхваща небесата, обикновено символизирани от числото 3, и тялото на земята, свързвано с числото 4.

Седем често се появява в различни култури и в историята. Чудесата на света са седем, дните от седмицата са седем, има седем смъртни гряха и седем ноти. В будизма седем е числото на възход, смята се, че Буда е изкачил този брой стълби при раждането си.

В християнството Бог е представян като седмия от шестте лъча на сътворението. Участниците в анкетата е трябвало да посочат любимото си число. Като отговор са посочени всички числа от 1 до 100 и около половината от 1 до 1000.

1783350

"Причината за специалното отношение към числото 7 никога няма да бъде разгадана. За мен една от причините е защото то е уникално в аритметиката. Това е единственото число, което не може да бъде умножено или делено в групата от 1 до 10. 1,2,3,4 и 5 могат да бъдат умножени по две и пак остават в същата група. 6,8 и 10 се делят на две, 9 се дели на три. 7 остава уникално по рода си", казва авторът на изследването .

ключови думи:
любимо число

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април