10 натурални рецепти против пърхот

Освободете се от снеговалежа по раменете си!
10 натурални рецепти против пърхот

Пърхотът е често срещано състояние на скалпа. Клетките на кожата на главата постоянно се обновяват, което предизвиква непрекъснато падане на вече мъртвите клетки. Клетките се сменят обикновено на 25-30 дни.

Този процес не протича едновременно за всички клетки и затова не забелязваме падащите бели частици. Но е възможно цикълът на обновяване на кожата да се ускори до 6-7 дни. В този случай клетката все още неуспяла да съзрее и да изгуби влагата си, се изтласква от новообразуващата клетка. Падащите клетки се слепват и образуват пърхот.

Ускореното обновяване на клетките и пърхота са сериозен признак за наличие на заболяване на кожата на главата или на организма.

Причините за пърхота може да са:

- Гъбичката Pityrosporum Ovale, която постоянно се намира на кожата на главата. При промяна на pH на скалпа гъбичката се размножава и предизвиква възпаление.

- Нарушение на функциите на мастните желези, което може да се появи в следствие на проблеми с храносмилането, задстомашната или щитовидната железа. Дисфункция на мастните желези се развива при хормонални нарушения в организма.

- Дефицит на витамините В1, В2 и В6.

- Падащите части може да се дължат на кожни заболявания като себореен дерматит, псориазис или лишей. Тогава по скалпа се забелязва зачервяване и възпаление.

- Пърхотът може също така да се дължи и на суха кожа или използването на неправилни продукти за измиване на коса.

Пърхотът може да засегне всеки както мъжете, така и жените. Но като че ли е по-често явление при мъжете. Въпреки, че на пръв поглед е невинен той може да създаде сериозно неудобство, сърбеж и дори с времето да се задълбочи, ако не се лекува навреме с правилните средства .

Добрата новина е, че можете да се преборите с него с естествени методи, но от вас ще се изисква постоянство и огромна доза търпение! Предлагам ви рецепти с 10 напълно натурални продукти, които могат да ви избавят от пърхота.

1. Ябълков оцет

1514415inm.com


Ябълковият оцет е един от най-ефективните средства срещу пърхот. Смесете ½ чаена чаша от ябълков оцет с ½ чаена чаша вода, след което поставете сместа в спрей бутилка. Нанесете върху кожата на главата си, като внимателно впръсквате без да допускате контакт на течността с очите ви. Масажирайте скалпа си и останете така най-малко 30 минути преди да се измиете. Правете тази маска за коса поне 1-2 пъти седмично в продължение на 3 месеца.

2. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво притежава естествен антисептик и антибиотични свойства, които могат да ви помогнат да се отървете от досадния пърхот. Добре е етеричното масло от чаено дърво  да се смесва с някакъв вид базово масло като например: жожоба или зехтин.

Ето и рецепта:

В 60 милилитра жожоба или зехтин добавяте 20 капки масло от чаено дърво. Разклащате добре, след което нанасяте върху скалпа като масажирате, за да попие добре консистенцията в кожата. Останете с тази маска за поне 1 час, след което измийте косата.

3. Алое вера

1514418Guliver/Getty Images


Алое верата е чудесен домашен лек против пърхот. Стига разбира се да нямате алергия към него! Просто нанасяте течността върху скалпа и оставате с нея за през нощта докато спите. На следващият ден на сутринта измийте косата си.

4. Семена на сминдух

Сминдухът е друг ефективен природен лек. Накиснете 2 супени лъжици семена от сминдух във вода в рамките на 12 часа. На сутринта изцедете семената и ги пасирайте или смелете на паста. Пастата се нанася върху скалпа, като оставате така в рамките на 30 минути, след което изплаквате внимателно косата. Тази процедура е хубаво да я правите най-малко 2 пъти в седмицата в продължение на две седмици.

5. Сода за хляб

Содата бикарбонат е популярен природен лек против пърхот, тъй като тя има алкализиращ ефект и може да доведе до балансирането на pH на скалпа.

1514644Thinkstock/Guliver

Ето и как да я ползвате:

Първо намокрете косата и скалпа си с вода, след което с леки масажни движения разтрийте шепа сода за хляб върху кожата на главата си и косата. Останете така в рамките на няколко минути докато сте в банята, след което изплакнете старателно без да използвате шампоан. Повтаряйте тази процедура всеки път, когато дойде момент да миете косата си! Първоначално содата за хляб може да изсуши косата ви, но след няколко седмици скалпа ви ще започне да произвежда своя естествен себум без да е в твърде голямо количество! След което ще забележите как косата ви е станала изключително мека, лъскава и без пърхот!

6.Сок от лимон

1514419Thinkstock/Guliver


Сокът от лимон също е изключително ефективен при лечение на пърхот. Смесете една супена лъжица лимонов сок с 5 супени лъжици кокосово масло. Нанесете тази смес върху скалпа и масажирайте. Останете за 30 минути с маската за коса, след което се измийте с шампоан. Маската с маслото и лимон изчиства всички съществуващи мъртви клетки от скалпа, докато маслото лекува и подхранва в дълбочина.

7. Зехтин

Зехтинът е чудесно възстановяващо и овлажняващо средство за косата и кожата на главата. Изключително подходящ за естествено премахване на пърхота. Необходимо е да нанесете върху скалпа и косата, след което да увиете главата си с топла хавлиена кърпа или да направите загряваща маска, като увиете косата с вестник, слагате после найлонова шапка за баня и кърпа. Оставате с маската поне 1 час, след което измивате с шампоан.

8. Масло от розмарин

Маслото от розмарин може да се използва, като го добавите към вашия шампоан или масажирате директно върху скалпа без да добавяте шампоан. Изсипете 3-4 капки масло от розмарин върху дланите си и нанесете върху скалпа. Оставете маслото върху главата си в продължение на няколко часа преди да се измиете. Можете да си направите смес масло от кокос с масло от розмарин.

1514420Thinkstock/Guliver

9. Листа или масло от ним

Листата и маслото от ним имат отлични антисептични свойства, които са изключително ефективни в борбата срещу пърхота. В случай, че не можете да откриете листа използвайте масло, което да втривате в корените. Правите загряващ компрес и стоите за около 1 час, след което измивате старателно. В случай, че разполагате с листа от ним, то накиснете две шепи листа в топла вода и я оставете за една нощ. На следващата сутрин, използвайте тази вода да си измиете косата. Другата възможност е да смелите листа от ним с малко вода, да нанесете върху скалпа. Стоите около 30 минути след което изплаквате.

10. Бадемово масло

Правете си загряващи маски с бадемово масло за поне 1 час, след което измийте главата си с натурален шампоан. Правете тази маска в продължение на няколко седмици, за да видите положителните резултати.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април